Kjemi og toksikologi

Kjemi er vitenskapen om stoffenes egenskaper, sammensetting og reaksjoner mens toksikologi er læren om giftige kjemiske forbindelser, deres virkning i organismer og behandling.

Den helsemessige betydningen av gifter avhenger både av hvor giftige stoffer er (toksisitet), hvor mye mennesker og dyr får i oss (eksponering) og organismenes evne til å håndtere giftstoffene (metabolisme og kinetikk). 

Naturlige gifter i mat og fôr

Ved Veterinærinstituttet arbeider vi med å analysere forekomster av blant annet naturlige gifter i mat og fôr. Til å studere dette bruker vi moderne avansert utstyr og metodikk.

Vårt hovedformål er å studere farer knyttet til risiko for at naturlige gifter i mat og for bidrar til skadelige helseeffekter hos dyr og mennesker. 

For å kunne bidra til å oppnå disse overordnede målene driver vi også med mer basal forskning knyttet til naturlige gifter, hvordan dannes de, hvilke forhold og lignende. 

Hovedfokus på mykotoksiner

Hovedfokus har i mange år vært på forekomsten av muggsoppgifter (mykotoksiner). Overvåkingsprøver av mykotoksiner i korn har vist store årlige variasjoner, hovedsakelig som en følge av variasjoner i været. Det var en sterk økning i innholdet av mykotoksinet deoksynivalenol i korn, spesielt i havre, i perioden 2000-2012 (figur DON i havre fra Aksel). Deretter har innholdet avtatt igjen.  

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for analyser av mykotoksiner.

Vi jobber med en rekke problemstillinger, her er noen av hovedområdene.