Nytt prosjekt for sunn, trygg og smart «high-tech»-mat

Denne saken er eldre enn to år

Vi blir flere og eldre. Nok mat for fremtiden blir stadig viktigere. Innovasjon og ny teknologi sees som en nøkkel for å løse matutfordringene. Veterinærinstituttet skal lede en av arbeidspakkene i prosjektet INObox.

−I prosjektet iNOBox skal forskere fra flere fagdisipliner og institusjoner samarbeide med matindustrien for å tenke nytt og undersøke hvordan ny teknologi kan brukes for å produsere nok, sunn og trygg mat, forteller forsker Christiane Fæste fra ved Veterinærinstituttet som sammen med Silvio Uhlig fra seksjon for kjemi deltar i dette store samarbeidsprosjektet som ledes av Nofima i sin helhet. −Målet er å bidra til en mer effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som skal gi forbrukerne trygg og næringsrik mat av høy kvalitet. Det skal også bidra til å fremstille mat med færre allergener, mat som motvirker livsstilsykdommer eller mat som med forlenget levetid for å redusere matsvinn, forklarer hun. −I delprosjektet skal vi undersøke og analysere hvordan nye matteknologier påvirke innholdsstoffer i maten og potensiale til å utløse matallergier.

En av målsetningene er å utvikle en webbasert verktøykasse som skal hjelpe matindustrien å ta kunnskapsbaserte avgjørelser underveis i innovasjonsprosesser, hvordan de kan unngå flaskehalser fra produksjon til marked og sikre at nye produkter når forbrukerne.

Prosjektet skjer i nært samarbeid med blant andre Bamagruppen, Findus Norge AS, Den Stolte Hane, Fjordland, Fjordkjøkken og MatBørsen samt Hoff.

Prosjektet er finansiert gjennom Bionærprogrammet, Norges forskningsråd og skal gå over fire år.

Mer informasjon om INObox finner du på inobox.no og på www.toxinology.no

Del artikkel