Molekylærbiologi
Molekylærbiologi kan brukes for å påvise og identifisere sykdomsfremkallende smittestoffer, eller karakterisere organismer eller smittestoff for å finne likheter eller sammenhenger mellom dem.
Alle levende organismer bærer på et arvemateriale (DNA/RNA) som koder for ulike gener. Disse genene regulerer produksjonen og kontrollen av livsviktige proteiner og andre biokjemiske molekyler i en organisme eller smittestoff, og sørger samtidig for at den samme informasjonen overleveres når organismen eller smittestoffet reproduseres.
Oppbygning av arvestoffet
Genene kan være lange tråder av nukleinsyrer, som inneholder en unik rekkefølge av fire nitrogenbaser (A/T(U)/G/C). Det er den helt unike rekkefølgen av disse nukleotidene som bestemmer hva slags funksjon dette arvemolekylet har. Denne rekkefølgen, eller sekvensen som det gjerne kalles, er også unik for ulike typer organismer, og vi kan utnytte dette i laboratoriet når vi ønsker å påvise og identifisere sykdomsfremkallende smittestoff.
Arvestoffet kan vise likheter og slektskap
Generelt er nært beslektede organismer mer like i dette arvemolekylet, enn hva fjernt beslektede organismer er. Ved å identifisere disse genetiske sekvensene i laboratoriet, vil man finne signaturen fra helt bestemte deler av arvematerialet, enten dette er et dyr, bakterier, parasitter, sopp eller virus, og sammenlikne med databaser som inneholder signaturer av andre kjente organismer.
Man kan også, dersom det er helt nye smittestoff, kunne gjøre sammenstillinger med kjente smittestoff for å se hva de mest likner mest på, som igjen kan gi oss hint om dets identitet.
Molekylærbiologiske metoder
Når man vet sekvensen av en gruppe ulike smittestoff kan man designe metoder for å gjøre påvisning, oftest ved for eksempel polymerasekjedereaksjon (PCR).
PCR er en svært viktig metode i molekylærbiologi da denne muliggjør en helt bestemt oppformering av bestemte deler av et arvestoff, og metoden er svært følsom. Når man så har gjort oppformeringen av dette arvestoffet, kan man så undersøke det via en rekke ulike teknikker vi har i laboratoriet. Resultatet fra disse undersøkelsene gir oss mulighet å påvise sykdomsfremkallende bakterier i en vannprøve eller å finne nye virus i en blodprøve, og kan være viktige for å identifisere en rekke andre ulike smittestoff.
Det finnes også andre områder der molekylærbiologi kan gi oss viktig innsikt i biokjemiske mekanismer, og man bruker slik metodikk hyppig innenfor områder av blant annet vaksineutvikling og sykdomskarakterisering for å gi innsikt i samspillet mellom ulike molekyler, enten de kommer fra vertsdyr eller smittestoff.
Lang erfaring og moderne utstyrspark
Veterinærinstituttet har lang erfaring med molekylærbiologi for en rekke smittestoffer fra fisk, landdyr samt fôr og mat.
Veterinærinstituttet har en moderne instrumentpark i gode laboratorier som legger til rette for en sikker, effektiv og fremtidsrettet diagnostikk og forskning.
Rapporter
- Triploid laks – mottakelighet for smittsomme sykdommer
- Zoonotiske E. coli hos storfe
- Tilsyn med genmodifisering i næringsmidler, fôrvarer og såvarer 2014
- Tilsyn med genmodifisering i såvarer, fôrvarer og næringsmidler 2013
- Kan utilsiktede utslipp av genmodifiserte mikroorganismer utgjøre en risiko for miljø og helse?
Forskningsprosjekt
- Yersiniose i sjøen
- Triploid laks – mottakelighet for smittsomme sykdommer
- Trampe
- Tenacibaculum spp. som en årsak til atypisk vintersår i norske oppdrettslaks
- TEiCON
- Pasteurellose hos norsk laks
- ParviLife
- Pan-genom analyse av Aeromonas salmonicida med fokus på genetiske determinanter for vertsspesifisitet
- Our Precious Waters
- OH4Surveillance
- Nucleospora - Parasittisk infeksjon hos rognkjeks: Nucleospora cyclopteri
- Norwegian Airways
- NavAzole
- MucoPath – Mukosale patogener og patogenese
- MicroEndo
- Louse off 2 – Kostnadseffektiv lakselusvaksine; utvikling og effektvurdering
- Louse off 1 – Utvikling av lakselusvaksine
- Laksepox - smittesporing i fisk og miljøprøver, sanering av anlegg og mulig vertikal overføring
- ISMOTOOL - In-situ molekylærbasert overvåking: et verktøy for å takle operative og miljømessige utfordringene i akvakultur
- ILA-SAFE
- HUNT Én helse
- HSMI-CMS-Vacc - Vaksineutvikling rettet mot HSMB og CMS i oppdrettslaks
- GizMo
- Flått i flokk
- EUPAHW - SPAMR-VET
- Eubothrium - Infeksjoner med bendelmarken Eubothrium sp. i oppdrettsanlegg i Norge: resistens, utbredelse og påvirkning på fiskehelsen
- EU-WISH
- Emerging CWD
- EJP-TeleVir
- CWD - Forskning på skrantesjuke
- COVIDOSE
- Co-extra - GM and non-GM supply chains: their co-existence and traceability
- Biodiversitet etter rotenonbehandling – reetablering av parasitt-vertsystemet i fustvassdraget etter utryddelsesaksjonen for G. salaris
- BactUlcer
Nyheter
- Påvisning av flaggermusrabies gir ny kunnskap
- Norsk storfe har lav forekomst av E. coli som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker
- Jakter årsaken til syk laks i Enningdalselva (Berbyelva)
- Harepest påvist i Trøndelag
- Bioinformatisk prosedyre på plass for analyse av bakteriers arvestoff
- Bekjempelse av introdusert gjedde i Orkdal kommune i 2018