Fiskeslam som bærekraftig fôr (Up-Sludged)

Up-Sludged skal øke kunnskapen om bruk av fiskeslam som fôrkilde til insekter, marine polychaeter og mikroalger, med særlig fokus på fôrtrygghet og bærekraft.

Prosjektet Up-Sludged skal se på bruk av fiskeslam fra norske landbaserte anlegg som fôr-råvare for produksjon av lavtrofiske organismer. Lavtrofiske organismer som insekter, børstemark og mikroalger kan inngå som fôr-ingrediens for fisk og andre produksjonsdyr til mat. Fiskeslam er i dag et avfallsprodukt, men rester etter fiskefôr og avføring fra fisken gjør at slammet inneholder næring som kan gjøre det egnet som fôr-kilde til lavtrofiske organismer i stedet for å være et avfalls-problem. Alternativt kan slammet sendes til biogass-anlegg der næringsstoffene ikke kan bli utnyttet i samme grad. Bruken skal samtidig være bærekraftig. Bruk av fiskeslam som fôr-kilde kan bidra til å styrke bærekraften og robustheten i det norske matsystemet.

Bruk av slam som ingrediens i fôr er i dag ikke tillatt, og for at slik bruk i framtiden skal kunne tillates må det fremskaffes nok og relevant kunnskap om både biologiske og kjemiske farer og risiko ved bruk av dette i hele næringskjeden. Det krever samtidig tett dialog mellom industri, forvaltning og forskningsinstitusjoner, som derfor alle er representert i Up-Sludged.

Prosjektledere ved Veterinærinstituttet

Arne Holst-Jensen og Kristin Sæbø Pettersen.

Samarbeidspartnere

  • Havforskningsinstituttet
  • Veterinærinstituttet
  • Sintef Ocean AS
  • Universitetet i Bergen
  • Wageningen University and Research
  • NIBIO-(Norsk Institutt for Bioøkonomi)

Forskninginformasjon

Start
2026-01-01
Slutt
2029-01-01
Prosjektnummer
NFR: 358529
Status
Pågående
Finansiering
NFR Prosjekter
Forskningsområder
Bakteriologi, Fôrtrygghet, Husdyrhelse, Matbakteriologi, Miljø- og smittetiltak, Molekylærbiologi, Mykologi, Mykotoksiner, Parasittologi, Risikovurdering, Toksiske metaller og sporelementer, Virologi, Zoonoser