Fiskeslam som bærekraftig fôr (Up-Sludged)

Up-Sludged skal øke kunnskapen om bruk av fiskeslam som fôrkilde til insekter, marine polychaeter og mikroalger, med særlig fokus på fôrtrygghet og bærekraft.

Up-Sludged skal se på bruk av fiskeslam fra norske landbaserte anlegg som fôr til lavtrofiske organismer. Fiskeslam er i dag et avfallsprodukt, men rester etter fiskefôr og feces fra fisken gjør at det inneholder næring som kan benyttes som fôr-kilde til lavtrofiske organismer i stedet for å være et avfalls-problem. Eller at det sendes til biogass-anlegg der næringsstoffene ikke kan bli utnyttet i samme grad. For å sikre trygg bruk av fiskeslam som fôr, kreves det grundig vitenskapelig dokumentasjon om både biologiske og kjemiske farer og risiko ved bruk av dette i hele næringskjeden. Det skal samtidig være bærekraftig. Bruk av fiskeslam som fôrkilde kan også bidra til å styrke robustheten i det norske matsystemet, men det betinger at vi fremskaffer nok og relevant kunnskap for videre regelverksutvikling slik at det kan implementeres i praksis. Det krever samtidig tett dialog mellom industri, forvaltning og forskningsinstitusjoner, og de er derfor alle representert i UpSludged.

Prosjektledere ved Veterinærinstituttet

Arne Holst-Jensen og Kristin Sæbø Pettersen.

Samarbeidspartnere

  • Havforskningsinstituttet
  • Veterinærinstituttet
  • Sintef Ocean AS
  • Universitetet i Bergen
  • Wageningen University and Research
  • NIBIO-(Norsk Institutt for Bioøkonomi)

Forskninginformasjon

Start
2026-01-01
Slutt
2029-01-01
Prosjektnummer
NFR: 358529
Status
Pågående
Finansiering
NFR Prosjekter
Forskningsområder
Bakteriologi, Fôrtrygghet, Husdyrhelse, Matbakteriologi, Miljø- og smittetiltak, Molekylærbiologi, Mykologi, Mykotoksiner, Parasittologi, Risikovurdering, Toksiske metaller og sporelementer, Virologi, Zoonoser