Prosjektet Up-Sludged skal se på bruk av fiskeslam fra norske landbaserte anlegg som fôr-råvare for produksjon av lavtrofiske organismer. Lavtrofiske organismer som insekter, børstemark og mikroalger kan inngå som fôr-ingrediens for fisk og andre produksjonsdyr til mat. Fiskeslam er i dag et avfallsprodukt, men rester etter fiskefôr og avføring fra fisken gjør at slammet inneholder næring som kan gjøre det egnet som fôr-kilde til lavtrofiske organismer i stedet for å være et avfalls-problem. Alternativt kan slammet sendes til biogass-anlegg der næringsstoffene ikke kan bli utnyttet i samme grad. Bruken skal samtidig være bærekraftig. Bruk av fiskeslam som fôr-kilde kan bidra til å styrke bærekraften og robustheten i det norske matsystemet.
Bruk av slam som ingrediens i fôr er i dag ikke tillatt, og for at slik bruk i framtiden skal kunne tillates må det fremskaffes nok og relevant kunnskap om både biologiske og kjemiske farer og risiko ved bruk av dette i hele næringskjeden. Det krever samtidig tett dialog mellom industri, forvaltning og forskningsinstitusjoner, som derfor alle er representert i Up-Sludged.
Prosjektledere ved Veterinærinstituttet
Arne Holst-Jensen og Kristin Sæbø Pettersen.
Samarbeidspartnere
- Havforskningsinstituttet
- Veterinærinstituttet
- Sintef Ocean AS
- Universitetet i Bergen
- Wageningen University and Research
- NIBIO-(Norsk Institutt for Bioøkonomi)