Fugleinfluensa har fått fotfeste i Norge og hele Europa, og har hatt store konsekvenser både for dyr og mennesker. Situasjonen krever beredskap året rundt og et stort apparat er i sving for å forebygge fremtidige utbrudd.
Veterinærinstituttet har i løpet av august påvist harepest (tularemi) hos fem harer. Tre av harene kom fra Østfold og Follo, én fra Dovre og én fra Stor-Elvdal.
Forskere ved Veterinærinstituttet har de siste årene jobbet med å finne biomarkører som kan avsløre sykdom hos laks og andre dyr. Dette har gitt resultater, spesielt for en laksesykdom.
Det er påvist afrikansk svinepest hos villsvin i Sverige. Dette er første gang sykdommen påvises i Norden – noe som øker bevisstheten enda mer rundt den alvorlige svinesykdommen i Norge.
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet melder om nye sykdomstilfeller i det pågående utbruddet med E. coli O26:H11, som startet i sommer. Mistanken peker mot hamburgere.
En ny harepestsesong er i gang i Norge. Harepest, også kalt tularemi, er en alvorlig sykdom som kan forårsake død hos hare. Harepest kan også smitte over til andre smågnagere, pattedyr og mennesker og forårsake sykdom. Påvisning av tularemi hos hare gir grunn til å være på vakt mot sykdommen, og er et varsel om at bakterien finnes i området.
Risikobasert helseovervåking av villfisk avdekte ikke listeførte sykdommer, men kunnskapen om helsestatus hos villfisk er økende. Fra 2022 ble Mattilsynets helseovervåkingsprogram for vill fisk risikobasert ved at prøvene som undersøkes hentes fra syk villfisk fremfor tilsynelatende frisk villfisk.
En av de mest alvorlige sykdommene for både villsvin og tamsvin, afrikansk svinepest, er nå påvist hos villsvin i Sverige. Dette er første gang sykdommen er påvist i Norden. Dette er ingen gunstig utvikling av sykdomsforekomsten.
Veterinærinstituttet har påvist Aphanomyces astaci (krepsepestsmitte) på nordamerikansk signalkreps som er funnet i Østersjøen i Åmot kommune i Innlandet. Signalkreps er en uønsket fremmed art i norsk natur, og kan være bærer av A. astaci som forårsaker krepsepest hos norsk edelkreps. Edelkreps er på både den internasjonale og norske rødlisten over truede arter.
Avlusing står for tap i millionklassen for norske lakseoppdrettere. Ny forskning viser at det vil være mer lønnsomt for oppdretterne å bruke disse millionene på forebygging og forbedring av avlusningsbehandlinger heller enn å betale for dem i ettertid.