Krepsesesong og krepsepest 2023

Krepsesesongen starter 6. august og åpner opp for krepsing i de fleste lokaliteter med høstbare bestander. Skal du krepse er det viktig å unngå spredning av den dødelige sykdommen krepsepest. Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles umiddelbart. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest.

Krepsepest.jpg
Amerikansk signalkreps (til venstre) kan være friske smittebærere av krepsepest, som er dødelig for europeisk edelkreps (til høyre). Foto: David Strand, Veterinærinstituttet.

Edelkrepsen er rødlistet og krever et spesielt forvaltningsvern. Artens status som sterkt truet skyldes i stor grad eggsporesoppen Aphanomyces astaci som forårsaker krepsepest, og som er dødelig for europeisk ferskvannskreps. Aphanomyces astaci kan spres via utstyr som har vært i kontakt med infisert vann, men den største risikoen for spredning kommer fra ulovlig utsetting og flytting av den nordamerikanske signalkrepsen. Signalkrepsen er bærer av A. astaci og er på fremmedsartlista, og evt. funn må varsles.  

Økt risiko for spredning

I forbindelse med krepsesesongen øker risiko for spredning av krepsepest. Det ytterst viktig at den enkelte krepsefisker tar ansvar for desinfeksjon av utstyr for å hindre smittespredning, og følger gjeldende råd og regler. Nå i 2023 er det påvist spredning og utbrudd av krepsepest i Hæra, og spredningsfaren er svært høy i dette området. Ny sonegrense i Hæra er satt til demningen ved Foss (Trøgstad, koordinater 59.66693 11.3560518).

Les informasjonsbrosjyren «Kreps og krepsing» utgitt av Miljødirektoratet og Mattilsynet. Her gis det bl.a. informasjon om hvordan den enkelte kan hindre spredning av krepsepest, i hvilke tilfeller desinfeksjon er påbudt, og hvilke desinfeksjonsmetoder som er anbefalt.

Forbudte områder

På grunn av krepsepest er det forbudt å krepse i følgende områder:

Varsling

Ved funn av syk eller død kreps må Mattilsynet varsles på telefon 22 40 00 00. Adresser og telefonnummer til Mattilsynets regioner og avdelinger finnes også på Mattilsynet.no.Videre forsendelse av kreps til Veterinærinstituttet for undersøkelse ivaretas av Mattilsynet med mindre annet avtales.

Veterinærinstituttet har ansvar for diagnostikk av krepsepest og benytter molekylære analysemetoder for raskt og sikker påvisning av krepsepest direkte fra infisert kreps. Diagnose kan i de fleste tilfeller stilles innen to dager etter mottak av kreps hvor det foreligger mistanke om krepsepest.

Forskrifter for krepsing

Høsting av edelkreps i Norge skal kun skje på høstbare bestander. Forskrifter for krepsing fastsettes av Statsforvalteren i hvert enkelt fylke, og varierer mellom fylker og lokaliteter. I dag åpner mange fylker opp for krepsing for en begrenset periode i lokaliteter der krepsning er forsvarlig. For detaljer er det viktig å sjekke gjeldende forskrifter for hvert enkelt fylke. 

Les mer om kreps og krepsepest:

 

Del artikkel