Krepsepesten truer igjen edelkrepsen i grensevassdragene i Eidskog kommune

Denne saken er eldre enn to år

Utbruddet av krepsepest i Billaelva på svensk side sprer seg nå sakte oppstrøms i elva og nærmer seg norsk side av grensen (Finnsrudelva). Foreløpig er det ingen tegn på krepsepest smitte på norsk side.

I fjor sommer ble det påvist et aktivt utbrudd av krepsepest i Billaelva på svensk side av grensen. Da stagnerte utbruddet ved et naturlig vandringshinder for kreps. I sommer har det blitt påvist død kreps ovenfor vandringshinderet grunnet krepsepest.

-Det har vært et tett samarbeid mellom norske og svenske forskere og myndigheter for å overvåke situasjonen i grensevassdragene som renner fra Eidskog kommune (Norge) og inn i Eda kommune (Sverige). Både tradisjonelle metoder, samt nyutviklede miljøDNA metoder (eDNA) har vært brukt i overvåkingen av edelkreps og krepsepest, sier David Strand, forsker ved Veterinærinstituttet.

For å redusere risikoen for spredning av krepsepest videre oppstrøms har fylkesmannen i Hedmark gitt tilskudd til utfisking av edelkreps i Finnsrudelva (Billaelva), i regi av NINA.

Les mer om krepsepest
Les mer om tifotkreps

Les mer om miljøDNA overvåking av kreps og krepsepest

Kontakt ved Veterinærinstituttet:
David Strand

Del artikkel