Krepsepesten har nådd norskegrensen i Billa

Denne saken er eldre enn to år

Miljø-DNA (eDNA) prøver tatt og analysert av Statens Veterinærmedisinska anstalt (SVA, Sverige) sent i november viser aktiv krepsepestsmitte på riksgrensen mellom Sverige (Eda kommune) og Norge (Eidskog kommune).

-Dette betyr at smitten nå sprer seg over på norsk side av grensen i disse dager og truer edelkrepspopulasjonene oppstrøms i Eidskog kommune, sier David Strand, forsker ved Veterinærinstituttet.

Det har tidligere i høst blitt gjennomført utfisking av edelkreps i nedre deler av Finnsrudselva for å minimere risiko for oppstrøms spredning av krepsepest. Siden påvisning av krepsepest i Billaelva (Finnsrudselva) i fjor sommer, har det vært tett samarbeid mellom norske og svenske myndigheter og forskere for å overvåke situasjonen ved hjelp av tradisjonelle og miljø-DNA metoder.

Metode for miljø-DNA overvåking av krepsepest har blitt utviklet ved Veterinærinstituttet i samarbeid med nasjonale og internasjonale partnere, og er et viktig verktøy for å kunne følge spredning av smitte i vann.

Les mer om krepsepest.

Les mer om tifotkreps.

Les mer om miljøDNA overvåking av kreps og krepsepest.


Kontakt ved Veterinærinstituttet:

David Strand

Del artikkel