Fortsatt pågående krepsepestutbrudd i Hæra

Det er fortsatt et pågående utbrudd av krepsepest i Hæra i Indre Østfold kommune, og videre oppstrøms spredning innenfor restriksjonssonen. Krepsepestsporer er påvist oppstrøms Krokstad bruk ved hjelp av miljø-DNA metodikk i overvåkningsprogrammet for krepsepest. Krepsesesongen er også i gang, så det er ekstra viktig å følge gjeldene lover og regler for å unngå spredning av krepsepest.

-I regi av overvåkningsprogrammet for krepsepest, ble det påvist krepsepest sporer i vannprøver tatt i juni i år rett oppstrøms Krokstad bruk i Hæra. Det ble også påvist miljø-DNA fra edelkreps. Dette viser at det fortsatt er et aktivt krepsepestutbrudd i Hæra, og at smitten sprer seg videre oppstrøms i vassdraget hvor det fortsatt finnes edelkreps. Det ble ikke påvist miljø-DNA fra signalkreps, forteller forsker ved Veterinærinstituttet David Strand.

Krepsepest rammet Hæra i 2021. Det ble da gjort funn av død edelkreps like ved Spinnerifossen i Mysen, og molekylære undersøkelser ved Veterinærinstituttet viste at alle innsendte edelkreps hadde høye nivåer av krepsepest smitte. Som et resultat av krepsepestutbruddet ble Mysenelva innlemmet i restriksjonssonen for bekjempelse av krepsepest i Glomma FOR-2005-06-20-652, med restriksjonssonegrense ved Rustadfoss.

I tillegg ble Hæravassdraget innlemmet i overvåkningsprogrammet for krepsepest, som gjennomføres av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. I overvåkningsprogrammet blir det tatt vannprøver som undersøkes for miljø-DNA fra edelkreps, signalkreps og krepsepest, som gir et godt bilde på kreps- og smittestatus i et vassdrag. Under overvåkningsprogrammet i 2023 ble det påvist krepsepest fra vannprøver oppstrøms Rustadfoss i Mysen, og under påfølgende søk etter edelkreps ble det gjort funn av død edelkreps og mistanken om krepsepests ble bekreftet. I løpet av sommeren og høsten 2023 fulgte Veterinærinstituttet med på situasjonene i Hæra, ved at ta jevnlige miljø-DNA prøver fra vassdraget. Prøvene viste sakte oppstrøms spredning av krepsepest i hele perioden, og smitten sprede seg fra Hæra ved Kvillerveien i juni 2023 til rett nedstrøms Krokstad bruk i oktober 2023.

Restriksjonssonen ble utvidet i vassdraget i 2023, med sonegrense ved Foss. Det er forventet at krepsepesten vil kunne spre seg innenfor sonen, opp mot områder uten edelkreps eller opp til første vandringshinder. Da det ikke er påvist signalkreps i vassdraget, forventes det at krepsepesten vil forsvinne over tid, da den er avhengig av kreps som vert. Det vil da være mulig for reetablering av edelkreps i vassdraget. Signalkreps er en nordamerikansk kreps og er en naturlig bærer av krepsepestsmitte (Aphanomyces asatci). Den er dessverre satt ut ulovlig i noen vann i Norge og er en trussel mot den norske edelkrepsen.

Krepsesesong

Krepsesesongen er i gang (starter den 6. august) og åpner opp for fangst av edelkreps i de fleste lokaliteter med høstbare bestander. I forbindelse med krepsesesongen øker risiko for spredning av krepsepest. Det er ytterst viktig at den enkelte krepsefisker tar ansvar for desinfeksjon av utstyr (se beskrivelse i brosjyren om kreps og krepsing) for å hindre smittespredning, og følger gjeldende råd og regler. Det er forbudt å fange kreps i restriksjonssonene for bekjempelse av krepsepest (se under).  

Varsling

Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles umiddelbart på telefon 22 40 00 00. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest.

Informasjon om kreps og krepsepest

Restriksjonssoner for bekjempelse av krepsepest

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:

Del artikkel