Informasjonsarbeidet skjer i regi av prosjektet «ElgMark» som er et samarbeid mellom nevnte instanser.
Viktig å varsle
Funn av hundens dvergbendelmark er meldepliktig til Mattilsynet. Dersom jegere oppdager mistenkelige forandringer i indre organer hos elg eller andre hjortedyr felt i jaktsesongen eller hos fallvilt, er det ønskelig at Mattilsynet kontaktes for vurdering. Ta kontakt med Mattilsynets sentralbord på telefon 22 40 00 00 for å snakke med ditt lokalkontor.
Formålet med møtene og webinarene er å:
- Gi en oppdatering på parasitten i Norge
- Informere om hvordan den gjenkjennes hos elg
- Presisere hvilke rutiner som gjelder for innsendelse og varsling
Målgrupper er lokale grunneiere/valdansvarlige, fallviltjegere, viltansavarlige, representanter fra slakterier med viltmottak, jaktledere (eller representanter fra jaktlaget f.eks. feltkontrollører) med flere. Representanter fra de tre samarbeidspartene – Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Høgskolen i Innlandet – vil forelese under webinarene og jegermøtene. Dette er en unik mulighet til å stille spørsmål man måtte ha, og møte fagfolk innen ditt fagfelt.
Webinarer åpne for alle
Det vil holdes to webinarer om hundens dvergbendelmark den 19. september, et kl 12-14 og det andre kl 18-20. Disse er åpne for alle som er interesserte.
Meld deg på webinaret
Fysiske møter
Prosjektet arrangerer fire fysiske møter (fra kl. 18:00 - 20:00) som man kan melde seg på:
Røros 2.september | 120 plasser | påmeldingsfrist 27.august |
Rena 3.september | 300 plasser | påmeldingsfrist 27.august |
Mo (Nord-Odal) 4.september | 120 plasser | påmeldingsfrist 27. august |
Ås (Akershus)18.september | 100 plasser | påmeldingsfrist 29. august |
Meld deg på til fysisk møte
Prosjektet «ElgMark»
Jaktsesongen 2022 ble hundens dvergbendelmark, Echinococcus canadensis G10, påvist hos en elg felt i Stor-Elvdal. Dette var den første påvisningen hos elg i Norge. I jaktsesongen 2023 ble fire nye tilfeller påvist i Røros (1) og Åmot (3) kommuner. Prosjektet «ElgMark» kjøres med et mål om å øke oppmerksomheten om parasitten i et større område, og for å støtte innsendingen av prøver fra elg i jaktsesongen 2024. Ved å innhente flere prøver, vil vi kunne øke kunnskapen om parasittens utbredelse i Norge – og ikke minst få et inntrykk av de helsemessige effektene parasittinfeksjonen har på elgen.
«ElgMark» er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet (Evenstad) og Mattilsynet. Fire fylkeskommuner og 38 kommuner har bidratt med viltfondsmidler til prosjektet.
Støttende fylkeskommuner: Trøndelag, Innlandet, Akershus, Buskerud
Støttende kommuner: Alvdal, Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Engerdalen, Folldal, Fredrikstad, Gjerdrum, Grue, Halden, Hotålen, Hurdal, Kongsvinger, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Nannestad, Nes, Nord-Odal, Os, Ringsaker, Røros, Sarpsborg, Stor-Elvdal, Sør-Odal, Tolga, Trysil, Tynset, Tydal, Ullensaker, Vestby, Våler (Innlandet), Våler (Østfold), Åmot, Åsnes
Fakta om hundens dvergbendelorm
Parasitten lever i tarmen hos hundedyr som skiller ut egg med avføringen. Hjortedyr som får i seg egg fra miljøet kan utvikle parasittblærer i indre organer. Selv om parasitten også kan smitte til mennesker finnes det få kjente smittetilfeller på verdensbasis. Tidligere er parasitten påvist hos flere ville arter i Finland og hos elg og ulv i Sverige. Utbredelsen i Norge er ukjent.
Hundens dvergbendelmark – Echinococcus granulosus sensu lato (vetinst.no)
Spørsmål og svar om hundens dvergbendelmark Echinococcus canadensis G10 (vetinst.no)
Lenker til tidligere saker
Flere tilfeller av hundens dvergbendelmark påvist hos elg i Sør-Norge (vetinst.no)
Ber jegere være på vakt ved lunge- eller leverforandringer i skutt elg (vetinst.no)
E_canadensis_informasjonsark_15092023.pdf (vetinst.no)
Veterinærinstituttet har påvist ekinokokker på en elg i Innlandet (vetinst.no)