Overvåking av lakseparasitten Gyrodactylus salaris i 2021

Denne saken er eldre enn to år

Det ble ikke gjort noen funn av Gyrodactylus salaris på laks eller regnbueørret i settefiskanlegg, kultiveringsanlegg eller i andre ferskvannsanlegg.

Parasitten ble heller ikke påvist på villaks i vassdrag under friskmelding eller i de mange elvene som overvåkes med hensyn på norsk fristatus. Gyrodactylus salaris er infiserer fremdeles laks i åtte vassdrag i Norge. Det ble ikke påvist G. salaris ovenfor Hellefossen ved bruk av miljø-DNA, men resultatene indikerer at det fortsatt er laks tilstede.

Veterinærinstituttet er ansvarlig for overvåkingen for lakseparasitten G. salaris i Norge. Denne overvåkingen er tredelt og omfatter (1) overvåkingsprogram i settefiskanlegg, kultiveringsanlegg, andre ferskvannsanlegg og elver, (2) friskmeldingsprogram med overvåking for å stadfeste at G. salaris er utryddet i elver/vassdrag som er behandlet, og (3) et overvåkingsprogram i Drammensvassdraget. Sistnevnte program tar i bruk miljø-DNA-metodikk for å undersøke om det fortsatt er laks og G. salaris til stede ovenfor Hellefossen etter stengningen av denne i 2019.

Her finner du overvåkningsrapportene for 2021:

 

Del artikkel