Patologiske funn hos sau og lam døde under transport og oppstalling på slakteri

Data fra Animalia viser at det dør eller blir avlivet en vesentlig høyere andel sau og lam under transport til slakteri eller under oppstalling på slakteri i første og andre kvartal enn resten av året. Årsakene til denne forskjellen er ikke kjent og det ble derfor gjennomført et prosjekt for om mulig å avdekke årsakene til sesongvariasjonen.

Totalt ble 72 sau og lam inkludert i prosjektet som varte fra 1.januar 2013 til 31. mars 2014. Fire
slakterier deltok i prosjektet ved å levere dyr som hadde dødd eller blitt avlivet av dyrevelferdsmessige årsaker under transport eller oppstalling på slakteriene, til obduksjon ved Veterinærinstituttets laboratorier i Trondheim, Oslo og Sandnes.

Resultatene fra obduksjonene viser et bredt spekter av diagnoser. Hos 36 av de 72 undersøkte dyrene ble det påvist underliggende sykdomstilstander, der avmagring, mage-/tarmparasitter og lungebetennelse var de hyppigst forekommende diagnosene. Totalt 35 dyr fikk påvist traumer av ulike slag.

Prosjektet har avdekket at en stor andel av dyrene som dør eller blir avlivet i forbindelse med transport i første og andre kvartal har underliggende sykdomsdiagnoser. Resultatene tyder på at en strengere utvelgelse av dyr som er ikke er egnet for transport før transporten starter, vil kunne redusere dødeligheten under transport og oppstalling på slakteri.

Funnene tyder på at forskjellen i dødelighet ved transport og oppstalling på slakteri mellom første og andre halvår sannsynligvis er forårsaket av ulik kondisjon og helsestatus.