
Dette viser overvåkingsrapporten for krepsepest 2024. Edelkrepsen er truet av krepsepest og situasjonen overvåkes av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. Arbeidet med å overvåke krepsepest skjer ved å analysere miljø-DNA fra vannprøver for tilstedeværelse av Aphanomyces astaci. Det er eggsporesoppen A. astaci som forårsaker krepsepest og død hos edelkrepsen.Forekomst av eller mistanke om krepsepest skal straks rapporteres til Mattilsynet.
Undersøker ved hjelp av miljø-DNA
‒I overvåkningsprogrammet undersøker vi også for miljø-DNA fra edelkreps og signalkreps for å vurdere hvorvidt det finnes edelkreps og signalkreps i vannet. Hvis miljø-DNA fra edelkreps er til stede, men miljø-DNA fra krepsepest og signalkreps er fraværende, indikerer dette en frisk bestand av edelkreps, forteller David Strand som er forsker og fagansvarlig for krepsepest ved Veterinærinstituttet.
Overvåking skjer i restriksjonssoner og risikosoner
Overvåking skjer i restriksjonssonene for krepsepest og i områder som grenser til disse (risikosoner). Restriksjonssoner for krepsepest er områder der smitte med krepsepest har blitt påvist og som reguleres for å hindre videre smittespredning. Det er for eksempel forbudt å krepse i en restriksjonssone.

–I 2024 fant vi miljø-DNA fra krepsepest innad i restriksjonssonene i Haldenvassdraget og i elva Hæra i Indre Østfold kommune. Utbruddet i Hæra spredte seg oppstrøms til Dalselva, men forble innenfor restriksjonssonen, sier Strand og forteller at de også påviste krepsepestsmitte i ulovlig utsatt signalkreps som ble funnet i Øyeren, en innsjø i Glommavassdrage.
Samtidig forteller han om noen oppløftende resultater. Flere funn av miljø-DNA fra edelkreps i restriksjonssonene i Haldenvassdraget, Mossevassdraget, Vrangselva og Finnsrudelva tyder på at det finnes livskraftige bestander av edelkreps i deler av disse områdene.
Les rapporten The surveillance programme for Aphanomyces astaci in Norway 2024