Norge har fått fristatus for brucellose hos småfe

Denne saken er eldre enn to år

Det var ingen påvisninger av brucellose hos norske sau og geit i 2020. Sykdommen har aldri vært påvist her i landet og i lys av den unike posisjonen har Norge nå fått fristatus for sykdommen i tråd med ny EU-lov.

-Dette er viktig for Norge og bekrefter at vi har god dyrehelse. Selv om situasjon er god, er det krav til dokumentasjon. Dette gir oss også grunnlag for å stille krav ved import av dyr fra land som kan utgjøre en risiko for innføring av smitte i den norske småfebestanden, sier dyreartsansvarlig for småfe ved Veterinærinstituttet Annette H. Kampen.

Brucellose hos sau og geit er hovedsakelig forårsaket av Brucella melitensis. Infeksjonen resulterer vanligvis i abort hos drektige dyr og kan forårsake betennelse i testikler og bitestikler hos hanndyr. Brucellose er en zoonose, en sykdom som kan smitte over til mennesker, og kan forårsake en alvorlig infeksjon hos mennesker kjent som Malta-feber, preget av feber, frysninger, svette og svekkelse. B. melitensis er utbredt hos sauer og geiter i flere middelhavsland, men har aldri blitt påvist hos dyr i Norge eller noen av de andre nordiske landene.

Veterinærinstituttet har gjennomført overvåkning av Brucella hos småfe siden 2003 for å dokumentere fravær av sykdommen. Mattilsynet er ansvarlig for programmet og har tatt ut prøver i besetningene og på slakteri. I 2020 ble ca. 10 000 prøver undersøkt ved Veterinærinstituttet.

Søknad om fristatus

I tråd med EUs nye dyrehelselov styrkes kravet til å dokumentere Norges gode dyrehelsestatus. Veterinærinstituttet dokumenterte tidligere i år vår gode status og Mattilsynet har søkt og fått fristatus for sykdommen i EU.

→ Her kan du lese om evalueringen som lå bak søknaden.

→ Her kan du lese årsrapporten for overvåkningsprogrammet i 2020.

Del artikkel