Lav forekomst av sykdomsframkallende E. coli i norske spekepølser

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet undersøkt 137 prøver av norske spekepølser for Shiga toksin-produserende E. coli (STEC). Det ble kun isolert STEC fra én av prøvene.

Escherichia coli finnes i tarmen hos mennesker og varmblodige dyr og er som oftest ufarlige, men noen grupper av E. coli kan gi sykdom hos mennesker. STEC er en av gruppen av sykdomsframkallende E. coli, og drøvtyggere, særlig storfe, regnes som det viktigste reservoaret for STEC.

Til sammen 137 prøver av norske spekepølser ble samlet inn og analysert for STEC. Oppformerte prøver ble screenet for de genetiske markørene stx og eae, og det ble gått videre til isolering av STEC fra prøver som var positive for markørene. Det ble isolert STEC fra kun én prøve. Isolatet inneholdt ikke virulensmarkører assosiert med mest alvorlig sykdom. Siden det ikke gjort undersøkelser for STEC av spekepølser tidligere, gir undersøkelsene kunnskap til næringen, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner.

– Resultatene tyder på at det er lav forekomst av STEC i spekepølser selv om det er analysert et lite antall prøver, sier seniorforsker Gro S. Johannessen i Veterinærinstituttet.

Selv om STEC kan forekomme, ble det i denne undersøkelsen ikke isolert STEC som inneholdt virulensfaktorer assosiert med mest alvorlig sykdom.

Her kan du lese rapporten om sykdomsfremkallende E. coli i spekepølser

 

Del artikkel