Krepsepestsmitte påvist hos signalkreps funnet i Østersjøen i Innlandet

Veterinærinstituttet har påvist Aphanomyces astaci (krepsepestsmitte) på nordamerikansk signalkreps som er funnet i Østersjøen i Åmot kommune i Innlandet. Signalkreps er en uønsket fremmed art i norsk natur, og kan være bærer av A. astaci som forårsaker krepsepest hos norsk edelkreps. Edelkreps er på både den internasjonale og norske rødlisten over truede arter.

Etter tips fra lokalbefolkningen, gjennomførte Norsk Institutt for Naturforskning og Veterinærinstituttet søk og teinefiske etter kreps i Østersjøen i begynnelsen av september. Det ble gjort funn av signalkreps, som ble tatt med til Veterinærinstituttet for analyse. Der ble det bekreftet at signalkrepsen er bærer av A. astaci, som forårsaker den dødlige sykdommen krepsepest hos norsk edelkreps.

Østersjøen har forbindelse ned til Glomma, da utløpselva Gjesa drenerer til Julussa og videre til Rena og deretter Glomma. Glomma ble rammet av krepsepest for første gang i 1987, og igjen i 2003-2004 etter reintroduksjon av edelkreps ved flere lokaliteter. Det er usikkert om dette siste funnet kan knyttes til tidligere utbrudd i Glomma, men risiko for spredning av krepsepestsmitte fra Østersjøen er tilstede.

Krever ny smittesone

Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom i kategori F, som betyr at det er en nasjonalt listeført og meldepliktig sykdom etter bestemmelsene i dyrehelseforskriften, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps. Når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å begrense videre smittespredning, og for å forsøke utrydde smitten fra lokaliteten. Funnet av signalkreps og påvisningen av krepsepest er oppstrøms den eksisterende smittesonen i Glomma, og vil derfor kreve en utvidelse av eksisterende smittesone.

Les mer om krepsepest her.

Les mer om hva du skal gjøre ved funn av syk og død kreps på Mattilsynets nettsider.

 

Del artikkel