Krepsepest i Mysenelva

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har påvist krepsepest i død edelkreps funnet i Mysenelva (Hæra) ved Spinnerifossen i Indre Østfold kommune. Det er ikke tidligere påvist krepsepest i Hæra, og spredningsfaren er stor.

Mandag 9. august mottok Veterinærinstituttet seks døde kreps funnet like ved Spinnerifossen i Mysenelva, som er den del av elva Hæra, en sideelv til Glomma. Det er området fra Susebakkefossen til Spinnerifossen elva lokalt kalles Mysenelva. Det ble påvist høye nivåer av krepsepestsmitte i alle innsendte kreps.

-Mattilsynet fikk bekymringsmelding 8. august om fravær av edelkreps i Mysenelva i området sør for Susebakkefossen, som ligger nord for Spinnerifossen der de døde krepsene ble funnet. Det er også indikasjoner på at det er tomt for kreps nord for Susebakkefossen fram til Rustadfossen, sier Atle Haga som er fylkesbiolog i Viken.

Stor smittefare i Hæra

-Mysenelva er en del av den større elva Hæra, som renner gjennom Indre Østfold kommune. Nå er det stor fare for videre smittespredning i området. Selv om mindre fosser i vil hindre direkte smittespredning via vannmassene, så vil fisk som spiser kreps og forserer fossene kunne bidra til videre spredning da smitte overlever passasjen gjennom fiskens fordøyelseskanal sier Trude Vrålstad, forsker og seksjonsleder ved Veterinærinstituttet.

Også mink og fugl og ikke minst menneskelig aktivitet kan bidra til smittespredning.

- Det er særdeles viktig at folk som ferdes i området desinfiserer alt utstyr mellom lokaliteter for å unngå videre spredning av krepsepest. Les mer om dette i brosjyren om kreps og krepsing, sier Vrålstad.

For å begrense smittespredning vil Mattilsynet opprette en hasteforskrift innen kort tid ved å endre soneforskriften i Glomma.

→ Her kan du lese pressemelding om saken fra Mattilsynet.

Nasjonal sykdom

Krepsepest er dødelig for all ferksvannskreps som ikke er av Nord-Amerikansk opprinnelse, inkludert vår egen Edelkreps (Astacus astacus). Krepsepest forårsakes av eggsporesoppen Aphanomyces astaci, og er en Liste 3 sykdom (nasjonal sykdom). Forekomst av eller mistanke om krepsepest skal umiddelbart rapporteres til Mattilsynet.

Det ble i 2020 funnet ulovlig introdusert signalkreps, som er bærere av krepsepestsmitte, i Glomma ved Fossum som også ligger i Indre Østfold kommune. Dette er nærmeste kjente smittekilde, men det er uklart om dette har en sammenheng med smitten som har kommet til Mysenelva.

Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles på telefon 22 40 00 00. Videre forsendelse av kreps til Veterinærinstituttet for undersøkelse ivaretas av Mattilsynet med mindre annet avtales. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest.

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:

Trude Vrålstad

Del artikkel