Fant PRV-3 i kultivert brunørret i Innlandet

Denne saken er eldre enn to år

I Mattilsynets helseovervåkingsprogram for vill laksefisk 2021 fant Veterinærinstituttet piscine orthoreovirus-3 (PRV-3) i et kultiveringsanlegg for brunørret i Innlandet fylke samt i vill og utsatt brunørret.

Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet gjennomfører helseovervåking hos vill laksefisk på oppdrag fra Mattilsynet og publiserer hver sin rapport fra overvåkningsprogrammet.

I 2021 har Veterinærinstituttet undersøkt om piscine orthoreovirus-3 (PRV-3) forekommer i regnbueørret og brunørret innlandsoppdrett, samt i kultivert og vill brunørret i vannforekomster uten oppgang av sjøvandrende laksefisk.

Tidligere har Mattilsynets overvåkingsprogram vist at PRV-3 kan være til stede i alle ledd av den marine regnbueørretproduksjonen og videre at viruset er vanlig forekommende hos vill sjøørret. Samtidig har overvåkingen ikke tidligere påvist viruset i brunørret fra vannforekomster uten oppgang av sjøvandrende fisk i Norge.

Hos regnbueørret gir PRV-3 en sykdom som ligner hjerte- og skjelettmuskelbetennelses (HSMB) hos laks, og i smitteforsøk utvikler også brunørret hjertebetennelse som samsvarer med HSMB hos laks.

Overvåkingsprogrammet omfattet i 2021 åtte kommersielle anlegg hvorav seks produserer regnbueørret og to brunørret. I tillegg ble tre kultiveringsanlegg for brunørret og syv vannforekomster uten oppgang av sjøvandrende laksefisk undersøkt. PCR-analysene ble gjennomført av Pharmaq Analytiq.

Blant anleggene ble PRV-3 kun påvist i ett kultiveringsanlegg for brunørret i Innlandet fylke. Som en oppfølging ble 20 brunørret fra hver av to vann som anlegget setter ut fisk i undersøkt for PRV-3. Viruset ble funnet i henholdsvis tre og to brunørret fra disse vannene, og hos to av fem brunørret var fettfinnen fjernet- en indikasjon på at dette var utsatt fisk.

PRV-3 ble også påvist i en ørret i et vann uten utsatt fisk i samme område som det PRV-3 positive anlegget og i to ørret fra Selbusjøen. Det er ikke oppklart hvordan PRV-3 har blitt introdusert i kultiveringsanlegget. Funnet tyder på at PRV-3 kan forekomme i vannforekomster uten oppgang av sjøørret og at kultivering kan bidra til å spre viruset.

Helseovervåking på vill laksefisk

Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet gjennomfører helseovervåking hos vill laksefisk på oppdrag fra Mattilsynet. Programmet har som overordnede mål å undersøke kilder til og forekomst av smittestoff i vill laksefisk, og har spesielt fokus på virus som er vanlig og forårsaker sykdom i oppdrett.

→ Her kan du lese rapporten fra helseovervåking av vill laksefisk.

Her finner du Havforskningsinstituttets nettmelding om saken.
Her finner du lenke til nettrapporten på Havforskningsinstituttets sider.

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet: 

Åse Helen Garseth

Fagansvarlig villfiskhelse og Seniorforsker 1110
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel