Ingunn Anita Samdal
Seniorforsker, Forskning kjemi og toksinologi
Presentasjon
Faglige interesser: Naturlige toksiner fra marine alger og cyanobakterier (blågrønnalger) i mat og drikkevann, som f.eks. microcystiner, okadasyre og dinophysistoksiner, pinnatoksiner, ciguatoksiner and azaspiracider. Utvikler antistoffbaserte analysemetoder for flere av disse toksinene.
Jeg er utdannet biokjemiker fra UiO med fokus på biokjemi, kjemi og biologi. Hovedoppgaven min på "Karakterisering av en amyloid immunoglobin lett kjede fra en pasient med myelomatose assosiert med AL amyloidose" ble utført ved Bioteknologisenteret ved UiO i 1996-1998. Startet arbeidet på Veterinærinstituttet med skrapesyke hos sau i 1998-2000. Doktorgradsarbeidet "Yessotoxins in algae and mussels – Studies on its sources, disposition, and levels" ble gjennomført ved Veterinærinstituttet i perioden 2001-2005 med disputas ved Norges Veterinærhøyskole i april 2005. Har vært ansatt som forsker ved Veterinærinstituttet siden 2005.
Medlem av Faggruppen for forurensning, naturlige toksiner og medisinrester i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) (2018-).
- Fagområder
- Kjemi og toksikologi, Mattrygghet
- Vis telefonnummer
- Send e-post
Forskningsprosjekter
Vitenskapelige artikler
- Microcystin profiles in European noble crayfish Astacus astacus and water in Lake Steinsfjorden, Norway
- Influence of biotic and abiotic factors on prymnesin profiles in three strains of Prymnesium parvum
- Experimental accumulation and depuration kinetics and natural occurrence of microcystin-LR in basil (Ocimum basilicum L.)
- Risk assessment of grilled and barbecued food
- Development of a Bead-Based Multiplex Fluorescent Immunoassay to Detect Antibodies against Maedi-Visna Virus in Sheep
- Insights into the nature of ichthyotoxins from the Chrysochromulina leadbeateri blooms in Northern Norwegian fjords
- A Feasibility Study into the Production of a Mussel Matrix Reference Material for the Cyanobacterial Toxins Microcystins and Nodularins
- Structure and toxicity of AZA-59, an azaspiracid shellfish poisoning toxin produced by Azadinium poporum (Dinophyceae)
- Preparation and characterization of an immunoaffinity column for the selective extraction of azaspiracids
- Risk assessment of dioxins, furans, and dioxin-like PCBs in food in Norway - Scientific Opinion of the Panel on Contaminants of the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment