Utbrudd av salmonellasmitte

Denne saken er eldre enn to år

Folkehelseinstituttet (FHI) har varslet Veterinærinstituttet og Mattilsynet om at 12 personer har fått påvist smitte med utbruddsbakterien. I tillegg er det åtte mistenkte tilfeller.

Veterinærinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet i utbruddsoppklaringen. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos alle de 12 bekreftede tilfellene. Foreløpige analyser av prøver fra de 8 mistenkte tilfellene tyder på at disse også bærer utbruddsstammen.

De smittede er bosatt i mange forskjellige fylker, og smittekilden er trolig en matvare som er distribuert bredt. Pasientene blir intervjuet, og det lokale Mattilsynet tar prøver fra matprodukter i hjemmene til de som er smittet. Dersom rester er tilgjengelige, kan det bidra til å identifisere kilden til utbruddet.

Salmonella

Salmonellose skyldes infeksjon med bakterien Salmonella. Vanlige symptomer hos mennesker er diaré, magesmerter, hodepine, kvalme og eventuell feber. Mennesker kan bli smittet gjennom mat, fra andre mennesker og fra dyr.

Salmonella påvises sjelden hos norske husdyr og i norskprodusert mat. Det er derfor forholdsvis sjeldent med utbrudd av Salmonella i Norge.

Forebyggende tiltak

Gjennomsteking og gjennomkoking av mat vil være et viktig forebyggende tiltak. God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

For øvrig vises det til rådene og informasjon fra Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og på Matportalen.

Del artikkel