
Kjøleskapet vårt blir fort et skrekk-kabinett av blå og hvit «fløyel» hvis maten får stå for lenge. Bør man kaste alt med synlig mugg eller kan resten av maten reddes? En av Norges fremste muggforskere, Ida Skaar ved Veterinærinstituttet, forteller hva man kan og bør gjøre.
Gode grunner til å kaste
– Selv om syltetøy, saft eller gulost ser like fin ut om man tar bort muggen på toppen, er det gode grunner til å kaste denne typen mat når det har grodd muggsopp på den, sier Skaar.
– Det er nemlig ikke bare muggsoppen i seg selv som kan være skadelig å få i seg. Muggsoppen kan lage giftstoffer kalt mykotoksiner, og disse kan også skade oss. Derfor skal vi unngå å få i oss for store mengder av disse stoffene. Hun forklarer at mykotoksiner verken kan sees, luktes eller smakes.
Giftstoffene forsvinner heller ikke selv om vi koker, steker, griller eller varmer opp maten på andre måter.
Kan svekke immunforsvaret
Muggsopp er mikroskopiske sopper, og det finnes mange hundre tusen ulike arter.
– «Utvalget» i kjøleskapet ditt kan være stort, og de produserer mange ulike typer av mykotoksiner. Slike giftstoffer kan svekke immunforsvaret ditt selv om du bare får i deg små doser, sier Skaar.
— Ved nedsatt immunforsvar er du mer utsatt for infeksjoner. Noen mykotoksiner er i tillegg kreftfremkallende, eller kan skade nyrer, lever eller nerveceller.
Spesielt viktig i væskerike matvarer
Med andre ord er det gode grunner til å holde seg unna mat med synlig mugg, spesielt i matvarer som syltetøy, saft, smør, nøtter og myke oster.
– Selv om syltetøy, saft eller gulost ser like fin ut om man tar bort muggen på toppen, er det gode grunner til å kaste denne typen mat når det har grodd muggsopp på den. Alle produkter med mye væske må kastes dersom du oppdager mugg. Frukt og grønnsaker inneholder mye vann og bør derfor kastes om det vokser mugg på dem. Muggsopp og giftene den produserer trenger lett inn i slike produkter, og derfor kan hele produktet være giftig, advarer hun.
På halvharde oster, for eksempel av goudatypen, er det mulig å skjære bort muggsoppen. Skaar understreker at man i så fall må bruke kniv og ta bort minst én centimeter.
Mykotoksiner kan faktisk finnes sju centimeter inn i osten selv om det er synlig mugg bare på overflaten. Så langt inne i osten er det riktignok snakk om veldig lave konsentrasjoner. På harde oster, som parmesan, er det greit å skjære bort mindre av osten, men også her skal du bruke en skarp kniv når du skjærer bort.
Men hva med muggost?
Skaar påpeker at det også finnes «snille» muggsopper til nytelse og glede, som de man finner i blåmuggost eller andre muggoster. Muggsoppene som brukes i produksjon av muggost i Norge, produserer veldig lave konsentrasjoner avmykotoksiner, eller ikke i det hele tatt.
Muggost kan imidlertid også angripes av andre typer mugg som ikke skal være der, og da bør heller ikke den spises.
Slik forebygger du muggvekst
For å forebygge muggdannelse er det viktig å vaske å holde kjøleskapet rent samt kaste muggen mat slik at dette ikke sprer seg til flere matvarer, forteller hun. Hun nevner også at det er viktig å ikke åpne emballasje med muggen mat innendørs. Dette fordi muggsporene sprer seg i lufta og kan havne i miljøet og spre seg videre. Og sist, men ikke minst, råder hun folk til å kaste muggent avfall rett ute i søppelcontaineren og ikke la det bli stående i søppelkassen inne.