Presenterte forskningsprosjekter for statsministeren

Det var engasjert statsminister Erna Solberg som nylig besøkte Kjeller Innovasjon der Veterinærinstituttet var representert med to prosjekter. Anledningen var å presentere prosjekter med potensiale til kommersialisering og demonstrere for statsministeren hvordan prosjektene kan bli nyttige for samfunnet.

Her fikk statsministeren møte oppstartsbedrifter og høre om spennende forskningsprosjekter. Listeriabakterier er fryktet av matprodusenter fordi de kan gi alvorlige matforgiftninger. Taran Skjerdal, prosjektleder for forskningsprosjektet Sensilist, forklarte statsministeren hvordan de nå har utviklet en ny og 200 gang mer følsom test. Slik kan maten få et lengre hylleliv samtidig som mattryggheten er ivaretatt. Metoden er så sensitiv at den gir matprodusentene mulighet til å vurdere om listeriamengden er så høy at den setter mattryggheten i fare eller ikke.

Stig Tollefsen ved Veterinærinstituttet fortalte om en ny «skreddersydd» vaksine mot sykdommen paratuberkulose de jobber med å utvikle i prosjektet Paravacc. Selv om Norge ikke har problemer med sykdommen gir den store økonomiske tap for meieri- og kjøttbransjen i Europa og Amerika.

Del artikkel