Ny teknologi skal sikre mattrygghet og redusere svinn

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttets forskningsprosjekt SensiList skal utvikle en teknologi som gjør det mulig å detektere svært små mengder av Listeria og slik sikre både mattryggheten og redusere svinn. 

Metoden er så sensitiv at den gir matprodusentene mulighet til å vurdere om listeriamengden er så høy at den setter mattryggheten i fare eller ikke.

-Det som er spesielt med SensiList er at den kan kvantifisere svært små mengder Listeria i et stort prøvemateriale og bedriften kan, om ønskelig, preparere prøven selv, men videre analyse gjøres på laboratoriet, forteller Taran Skjerdal, forsker hos Veterinærinstituttet som har ledet prosjektet.  

SensiList har fått innvilget midler fra FORNY, forskningsrådets program for å skape innovasjon ut ifra norsk forskning. I samarbeid med Kjeller Innovasjon er målet å få teknologien ut på det internasjonale markedet.

Dekker et behov
Det finnes måter å beregne hvor mye Listeria det kan være i den spesifikke matvaren mens den er hos produsenten, uten at grenseverdien på slutten av lagringstiden brytes.

-Problemet er imidlertid at mengden man kan akseptere oftest ligger godt under grenseverdien for etablerte kvantitative metoder, men et stykke over deteksjonsgrensen for kvalitativ påvisning. Resultatet er at det kastes store partier mat der Listeria er påvist, selv om det virkelige listeriainnholdet er så lavt at mattryggheten ikke er i fare. Vår metode dekker et behov som andre metoder ikke dekker, sier Skjerdal. 

Listeria et stort problem
Listeria er et stort problem for næringen.  I tillegg er det veldig spesielle retningslinjer for listeria i mat. Det er satt grenseverdi på slutten av lagringstiden, mens analysene vanligvis gjøres av produsenten. Listeria vokser i mange matprodukter under kjølelagring og det betyr at grenseverdien, før maten sendes på markedet, må være betydelig lavere enn grenseverdien på slutten.

Videre vil Kjeller Innovasjon lede prosjektet og de gleder seg til å videreutvikle SensiList frem til et produkt som kan masseproduseres og distribueres internasjonalt.

Godt team
- Vi skal jobbe en del før vi kommer dit, med brukertesting, designutvikling, jobbe med patentering, samt validering av metoden. Vi er et veldig godt team, med ulik kompetanse som sammen skal utvikle SensiList. Dette er et innovativt og unikt prosjekt med stor samfunnsverdi og løser utfordringer for bransjen, basert på forskningsresultater. I løpet av 2019 skal SensiList være i markedet, forteller Elin Beate Holsæther og Ann Ingeborg Wålen, prosjektledere hos Kjeller Innovasjon.  

Prosjektet har fått midler til å arbeide i to år, og starter opp til høsten.

-Vi skal ut å besøke produsenter og gjøre oss godt kjent med eksisterende analysemetoder for Listeria. Vi skal også videreutvikle den prototypen som allerede er laget, og sørge for at kundene får en enkelt, rask test som gir presist svar på hvorvidt Listeria Monocytogenes er tilstede. Vi skal jobbe både med analyser av ulike matvarer, og også miljøprøver, sier Holsæther.

Del artikkel