Overvåkning av bakterie bidrar til økt mattrygghet

En ny rapport om overvåkning av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling for 2022 viser en svak nedgang i antall flokker som ble testet positivt, sammenlignet med tidligere år. Totalt ble det tatt prøver fra 2189 flokker fra 515 gårder.

Kyllinger. Foto: Colourbox
Kyllinger. Foto: Colourbox

Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Animalia og fjørfenæringen samarbeider hvert år om overvåkning av Campylobacter spp. i slaktekylling, som slaktes før de er 51 dager gamle. Prøvene ble tatt fra mai til oktober i 2022, og overvåkningen viste at totalt 106 flokker, eller 4,8 %, testet positivt for denne bakterien. Det er noe lavere sammenliknet med tidligere år der det i 2019, 2020 og 2021 var et resultat på henholdsvis 5.1 % 6.1 % og 5.8 % av Campylobacter spp. i positive flokker.

Sammenlignet med de fleste andre europeiske land er forekomsten fortsatt svært lav i Norge.

- Flokker som tester positivt for Campylobacter spp. blir enten varmebehandlet eller fryst i minimum 3 uker, noe som betydelig reduserer antall av denne bakterien som forbrukerne utsettes for.  Overvåkningsprogrammet er dermed et viktig bidrag til økt mattrygghet i den norske befolkningen, sier forsker ved Veterinærinstituttet, Kristin Sæbø Pettersen.

Rapporten «The surveillance programme for Campylobacter spp. in broiler flocks in Norway 2022» og Handlingsplanen for 2023 kan leses her.

Her kan du se nettmelding fra Mattilsynet.

Del artikkel