Det risikobaserte overvåkingsprogrammer har i 2022 vært en integrert del av sykdomsutredningen som Veterinærinstituttet gjennomfører ved sykdom hos villfisk. Overvåkingen har bestått av dyrking for bakterier og virus på utvalgte medier og cellelinjer, samt spesifikk PCR for enkelte listeførte virussykdommer. Overvåkingen påviste ikke dyrkbare virus eller listeført sykdom. Det betyr blant annet at de listeførte bakteriesykdommene klassisk furunkulose, bakteriell nyresyke og francisellose ikke ble påvist.
De viktigste funnene av bakteriesykdom i 2022 var klassisk vibriose hos villaks i Lysakerelva og Akerselva, og mykobakteriose hos en torsk i Nordfjord.
→ Les Veterinærinstituttets rapport fra helseovervåking av vill laksefisk.i 2022
Meld ifra om syk villfisk
-Vi oppfordrer fiskere i ferskvann og sjø, alle elveeierlag og publikum generelt om å være ekstra årvåken og kontakte oss via syk villfisk-portalen når syk villfisk observeres, sier Åse Helen Garseth, fagansvarlig for villfiskhelse ved Veterinærinstituttet..
→ Her kommer du til villfisk-portalen.
Syk villfisk-portalen
Ifølge Matloven har alle plikt til å varsle Mattilsynet når det er grunn til mistanke om smittsom dyresykdom eller eventuelt ny sykdom som kan ha samfunnsmessige konsekvenser. I 2020 lanserte Veterinærinstituttet i samarbeid med Mattilsynet et nasjonalt meldingssystem for registrering av syk og død villfisk, også kalt «Syk villfisk-portalen». Meldingssystemet inngår i helseovervåkingen av vill fisk, og hovedhensikten er å oppdage alvorlige hendelser som har betydning for fiskehelsen i Norge.
Kontaktpersoner:
Mattilsynet: Lise Vavik, seniorrådgiver, lise.vavik@mattilsynet.no
tlf: 22 77 86 19.
Veterinærinstituttet: