Ny rapport om fjerning av ulovlig utsatt abbor i Trøndelag

Denne saken er eldre enn to år

Abbor er en fremmed fiskeart i Trøndelag. Rapporten forteller hvordan Veterinærinstituttet, på oppdrag for norske miljømyndigheter i 2020, fjernet den ulovlig utsatte arten fra Stavsjøen i Malvik kommune.

I juni 2018 ble det på sportsfiske fanget en abbor (Perca fluviatilis) i Stavsjøen (Malvik kommune), og ytterligere fire abbor på garnfiske i juni. Abbor tilhører en gruppe av østlig innvandrede fiskearter og har ingen naturlig utbredelse i vassdrag vest og nord for vannskillet i Norge. Nærmeste utbredelse er i Rørosområdet og i Østersundsområdet på svensk side av vannskillet. Det var derfor ingen tvil om at abbor i Stavsjøen hadde kommet dit som et resultat av ulovlig fiskeutsetting.

Abbor er en fiskeart med stort reproduktivt potensiale og vil ved fravær av effektive rovfisk ofte danne overtette og dominerende bestander. Den er i tillegg en effektiv predator på småfisk som ørretyngel (Salmo trutta). Utover de direkte effektene på fisk og bunndyrsamfunn i Stavsjøen, vil den mest alvorlige konsekvensen av at en abborbestand får etablere seg, være spredningsfaren til nærområdene ved ulovlig fiskeflytting.

Våren 2019 ble det igjen forsøkt garnfiske etter abbor før gytetiden, uten resultat. Miljø-DNA-undersøkelser viste at det kunne være abbor til stede, men med usikkerhet i resultatene.

Våren 2020 ble 14 abbor fanget i ruse i månedsskiftet mai-juni.

Fylkesmannen i Trøndelag (nå Statsforvalteren) søkte om tillatelse til kjemisk bekjempelse til Miljødirektoratet, og var oppdragsgiver for bekjempelsen av abbor i Stavsjøen. Miljødirektoratet ga tillatelse til gjennomføring og Veterinærinstituttet fikk oppdraget å prosjektere og gjennomføre bekjempelsen.

Som en del av bekjempelsen, ble det gjort fiskebevarende tiltak for å sikre ørret- og røyebestanden i Stavsjøen.

Bekjempelsen av abbor i Stavsjøen ved hjelp av rotenonløsning ble gjennomført 19. august 2020. Stavsjøen var maksimalt nedtappet.

Fiskeplukkere samlet inn ca. 1800 død ørret og røye, men ingen abbor ble funnet. Det er grunn til å tro at gjenværende abbor i Stavsjøen var fåtallig, og at de sto i midtre vannlag på grunn av høy overflatetemperatur. Dette kan ha medført at de sank til bunns uten å være tilgjengelig for fiskeplukkere. Erfaringer fra andre rotenonbehandlinger i abborlokaliteter viser at denne arten i stor grad synker til bunnen når de dør. Vannprøver med rotenonanalyser viser at det er sannsynlig at all abbor er utryddet fra Stavsjøen.

Fiskesperre for utvandring fra Røsttjønna ble fjernet i april 2021. Fiskeflytting tilbake fra Kinnsettjønna startet i april 2021. Fiskeflyttingen fra Kinnsettjønna forsetter høsten 2021.

Les rapporten Bekjempelse av abbor i Stavsjøen, Malvik kommune, i 2020

Del artikkel