Veterinærinstituttets bidrag har vært å levere kunnskapsgrunnlaget til kalkulatoren, ved å benytte såkalt «predictive modelling». Det er gjennomført forsøk og bygget modeller som er lagt inn i systemet.
- Ved første øyekast kan det virke usikkert å bruke en teoretisk modell til å beregne om en bakterie vokser raskere i kokt skinke enn i roastbiff, men «predictive modelling» er et godt etablert forskningsfelt, sier forsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet.
Veksten av mikrober avhenger av pH, temperatur, vannaktivitet, mengde konserveringsmidler, og hvor tilgjengelige næringsstoffene i produktet er for mikrobene. Hvert av disse leddene kan beskrives matematisk og settes sammen til en modell tilpasset produktet det gjelder.
Forskningsarbeidet i dette er å verifisere at forutsetningene i modellen faktisk stemmer med virkeligheten, og tilpasse modellene til produktene det gjelder. Modellene er satt inn i en brukervennlig kalkulator. Denne viser hvordan en endring i produktet eller lagringsforholdene vil påvirke hvor raskt Listeria vil vokse i produktet.
Se filmen nedenfor som forteller om ListWare og hvordan det brukes:
Grunnlag for å sette holdbarhetstid
Med ListWare kalkulatoren kan en produsent få god indikasjon på hvor lang holdbarhetstid det er forsvarlig å sette på produktene sine. De kan også undersøke om det er forsvarlig å forlenge lagringstiden med realistiske produkttilpasninger. Det er viktig i seg selv. I tillegg gir kalkulatoren grunnlag for å bestemme om en tilbaketrekking av varer er nødvendig eller ikke dersom det påvises Listeria i produktet. Lovverket for Listeria i spiseferdige produkter innskjerpes fra juli 2026. Ved utvikling av kalkulatoren har vi tatt høyde for de nye kravene som kommer.
Kalkulatoren kan også brukes av kunder, inspektører, personell på institusjoner som serverer mat til spesielt utsatt grupper og andre som ønsker å få innsikt i hvordan spesifikke matvarer, holdbarhetstid på disse og risiko for listeriose henger sammen.