Møt insektene ansikt til ansikt

Nå kan du se insektene våre inn i øynene, i menneskestørrelse, fotografert med elektronmikroskop. Besøk fotoutstillingen "Våre små venner" i Oslo 25. mai - 14. juni og Bergen 20. juni  - 7. juli og få et unikt innblikk i insektenes verden.

- Vi håper at det å møte insektene i stor størrelse slik som dette, vil gjøre at folk får et annet forhold til dem, sier forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet.

Hun bruker elektronmikroskopet til å ta bilder i forskningsprosjekter og har tatt bildene i utstillingen. Anne Sverdrup-Thygeson er forfatter og professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og har skrevet tekstene.

- Insektene er hentet fra de nærmeste omgivelsene våre, fra huset, hagen og skogen. Ved å fotografere dem med et elektronmikroskop kan jeg vise hvordan de ser ut på ekstremt nært hold. De har utrolig morsomme uttrykk og fascinerende detaljer, sier Wiik-Nielsen.

Last ned brosjyre om utstillingen og les mer om hvordan man tar bilder med elektronmikroskop >

Utstillingen

Fotoutstillingen "Våre små venner" vises ute på Rådhusplassen i Oslo og på Festplassen i Bergen.

  • Rådhusplassen i Oslo 25. mai - 14. juni 2019
  • Festplassen i Bergen 20. juni - 7. juli 2019

Utstillingen er finansiert av Veterinærinstituttet og produsert i samarbeid med Jo Straube

Jannicke Wiik-Nielsen (foto)

Jannicke Wiik-Nielsen er forsker ved Veterinærinstituttet og har tatt initiativ til og tatt bildene til utstillingen. Hun har sett disse insektene i øynene, gjentatt ganger, gjennom et elektronmikroskop som kan forstørre over hundre tusen ganger. Wiik-Nielsens prisbelønte bilder benyttes av National Geographic og vises i flere internasjonale utstillinger.

Anne Sverdrup-Thygeson (tekst)

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har skrevet tekstene i denne utstillingen. Hun har forsket på insekter i mange år og er en ettertraktet formidler og foredragsholder. Anne har gitt ut boken ‘Insektenes planet’ på over 23 språk og i august 2019 kommer barneboken ‘Insektenes hemmeligheter’.

Del artikkel