Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau

En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.

Disse sauene beitet blant døde og syke krykkjer under utbruddet av fugleinfluensa i Finnmark sommeren 2023. Foto: Grim Rømo, Veterinærinstituttet
Disse sauene beitet blant døde og syke krykkjer under utbruddet av fugleinfluensa i Finnmark sommeren 2023. Foto: Grim Rømo, Veterinærinstituttet

Det er et forskningsprosjekt ved Veterinærinstituttet som har påvist antistoffer mot fugleinfluensa hos den aktuelle sauen, som var ett av flere dyr som beitet under det store utbruddet av høypatogen fugleinfluensa i Finnmark sommeren 2023.

- Det er svært sannsynlig at smitten til sau skjedde i forbindelse med fugleinfluensautbruddet hos krykkjer sommeren 2023, sier fugleinfluensakoordinator og seniorforsker Ragnhild Tønnessen ved Veterinærinstituttet.

- Smitte fra fugl til enkeltdyr har trolig skjedd i en situasjon med et svært stort smittepress. Vi har ikke indikasjon på at dyrene har vært syke på grunn av dette, og vi har heller ikke gjort funn som tyder på smitte mellom sauene, understreker hun.

Ny kunnskap

I mars 2024 ble fugleinfluensa påvist blant melkekyr i USA, noe som viste at fugleinfluensa kan smitte til drøvtyggere. I juni 2024 gjennomførte Veterinærinstituttet derfor en pilotstudie hvor det ble tatt blodprøver fra 220 voksne sauer i Vadsø. På den måten kunne forskerne undersøke om sauene kunne ha blitt smittet i forbindelse med utbruddet i Finnmark året før.

Flere av sauene det ble tatt prøver av hadde hatt direkte kontakt med døde og syke fugler på beitet under utbruddet, men det ble ikke observert syke sauer. Nå tyder forskningsresultatene på at smitte med fugleinfluensavirus av undertypen H5 antakeligvis skjedde hos minst én sau sommeren 2023.

Oppdaterte tester

Forskerne ved Veterinærinstituttet analyserte blodprøvene fra sauene i juni 2024, men undersøkelsene den gang viste at ingen av de 220 prøvene inneholdt antistoffer mot influensa A-virus, som inkluderer H5-fugleinfluensavirus. Senere har det internasjonale forskningsmiljøet kommet frem til oppdaterte metoder for å teste for antistoffer mot fugleinfluensa i ulike pattedyr.

Forskerne besluttet derfor nylig å bruke disse oppdaterte metodene for å undersøke 85 av prøvene fra den mest smitteutsatte sauebesetningen på nytt. Som følge av dette har Veterinærinstituttet nå påvist antistoffer mot influensa A-virus hos to sauer, og én av disse hadde også antistoffer mot H5-fugleinfluensavirus.

Hva vet vi om fugleinfluensa hos sau?

I mars 2025 ble høypatogent fugleinfluensavirus H5N1 for første gang påvist hos en sau i England. Dette var den første påvisningen hos drøvtyggere i Europa. Sauen ble smittet i forbindelse med et utbrudd hos fugler i fangenskap på samme gård. I tillegg har en studie påvist antistoffer mot fugleinfluensa hos sau i Pakistan i 2023. Bortsett fra disse funnene er det generelt lite kunnskap om fugleinfluensa hos sau.

- Funnet vi nå har gjort av antistoffer mot fugleinfluensa hos en norsk sau viser at bønder bør holde beitedyr borte fra områder med mye syke og døde villfugler. Dette kan hindre smitte ved fremtidige utbrudd, sier Ragnhild Tønnessen.

- På verdensbasis er det de siste årene rapportert om flere tilfeller hvor fugleinfluensa har smittet til pattedyr, noe som er bekymringsfullt med tanke på ytterligere tilpasning av viruset til mennesker. Dette prosjektet fra Veterinærinstituttet bidrar med ny kunnskap og gjør oss bedre rustet for håndtering av fremtidige fugleinfluensautbrudd, sier hun videre.

Mattilsynet ønsker økt årvåkenhet hos dyreeiere og veterinærer om fugleinfluensasmitte hos pattedyr. Mistanke om sykdom meldes til Mattilsynet ved å ringe 22 40 00 00. Her finner du mer informasjon.

Les mer om krykkjeutbruddet i Nord-Norge sommeren 2023 her.

Her kan du lese mer om fugleinfluensa på Veterinærinstituttets nettsider.

Kontaktpersoner:

Ragnhild Tønnessen

Seniorforsker virologi, fugleinfluensa-koordinator
Vis telefonnummer
Send e-post

Bente Paulson

Senior kommunikasjonsrådgiver
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel