DNA-analyser bekrefter at Eksotisk miks var årsaken til salmonellautbrudd

Denne saken er eldre enn to år

Folkehelseinstituttet slår nå fast at salmonellabakterien som ble funnet i produktet "Eksotisk miks" fra Bama er identisk med den som har gjort pasientene syke (utbruddsstammen).

Veterinærinstituttet påviste tidligere Salmonella i fruktmiksen. Deretter analyserte Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet videre for å avklare om salmonellabakteriene som ble funnet i fruktmiksen er de samme som de som er med i utbruddet.

DNA-analysen fra Folkehelseinstituttet bekrefter nå at salmonellabakterien som ble funnet i produktet "Eksotisk miks" fra Bama er identisk med den som har gjort pasientene syke (utbruddsstammen).

Så langt er det bekreftet at 39 personer har blitt smittet med utbruddsstammen. Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider. 

Det mistenkte produktet ble trukket fra markedet 6. mars. I tillegg har produsenten nå trukket flere produkter etter føre-var-prinsippet. Les mer på Mattilsynets nettsider.

Det jobbes fortsatt med å finne ut av hvordan salmonellasmitten har kommet inn i den eksotiske miksen. Så langt har analyser av partiet ikke avdekket nøyaktig hvilken ingrediens, eller ingredienser, som er smittekilden. Det jobbes derfor videre med å undersøke dette

Mattilsynet har samarbeidet med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden til utbruddet forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni.

Om Salmonella

Salmonellose skyldes infeksjon med bakterien Salmonella. Vanlige symptomer hos mennesker er diaré, magesmerter, hodepine, kvalme og eventuell feber. Mennesker kan bli smittet gjennom mat, fra andre mennesker og fra dyr.

Salmonella påvises sjelden hos norske husdyr og i norskprodusert mat. Det er derfor forholdsvis sjeldent med utbrudd av Salmonella i Norge.

Del artikkel