Smittsom leverbetennelse hos hund

Denne saken er eldre enn to år

En hund fra Bærum som nylig ble obdusert ved Veterinærinstituttet fikk diagnosen smittsom leverbetennelse. Smittsom leverbetennelse eller infeksiøs hepatitt er en uvanlig diagnose i Norge og i de senere år har det bare vært noen få tilfeller av sykdommen.

Smittsom leverbetennelse har bare blitt påvist sporadisk de siste tyve-tretti årene og i de aller fleste tilfellene hos uvaksinerte hunder. Hos hunder uten immunitet, slik som denne, har sykdommen ofte dødelig utgang.

Viruset som forårsaker smittsom leverbetennelse, kan finnes hos hund og rev. En nylig undersøkelse har vist at en stor del av revepopulasjonen har antistoffer mot det aktuelle viruset. I det aktuelle tilfellet kan ikke smitte fra rev utelukkes, da hunden bodde nære skogen. Smitte fra andre uvaksinerte hunder kan imidlertid ikke utelukkes

Det finnes effektive vaksiner mot smittsom leverbetennelse. Hunder som er vaksinert på riktig måte, er beskyttet i minst tre år. Det er ingen spesielle bivirkninger ved vaksinen. For å unngå sykdomsutbrudd er det viktig at størstedelen av hundepopulasjonen er vaksinert. Mer informasjon i boka Vaksinasjon av dyr.

Kontaktperson
Fagdirektør Roar Gudding

 

Del artikkel