Analysen er utført av Veterinærinstituttet, Animalia, Nortura og Norges veterinærhøgskole, med bidrag fra en rekke andre aktører.
Det er samlet inn kunnskap om næringen for å vurdere styrker og svakheter i forhold til spredning og bekjempelse av sykdommer hos sau, og overføring fra sau til mennesker. I tillegg er det selektert 25 spesifikke helsefarer, både virus, bakterier, prioner, parasitter, og kjemiske substanser. For hver fare er sannsynlighet for at sau eksponeres, helsekonsekvenser for sau ved eksponering, sannsynlighet for at mennesker eksponeres gjennom sau, og helsekonsekvenser for menneske ved eksponering, gitt en kvalitativ vurdering.
For folkehelse vurderes både HMS-aspekter, dvs. helseproblemer forårsaket av direkte eksponering til sau, og mattrygghet, dvs. helseproblemer forårsaket av konsum eller tilberedning av saueprodukter.
Kunnskapen som ligger til grunn for vurderingene er samlet i vedlegg (Norsk sauenæring, 20 sider, og Kort om utvalgte helsefarer, 30 sider). De mest relevante elementene er gjengitt i ROS-analysen.
Tilleggsopplysninger, rettelser og kommentarer av vesentlig art kan sendes Helga R. Høgåsen helga.hogasen@vetinst.no innen 15. oktober 2011, med navn og tilhørighet til avsender. Disse vil publiseres uendret i eget vedlegg, med mindre annet avtales.
Last ned ROS-analysen om norsk sauenæring
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Helga R. Høgåsen
Tlf.: 23216364
E-post: helga.hogasen@vetinst.no