Rabiesmistanke avkreftet

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet avkrefter mistanke om rabies etter analyser av prøver fra en importert hund forrige uke. Den 18 måneder gamle hunden viste atferdsendringer og har bitt flere mennesker. Hunden, som nå er erklært negativ, kom til Norge fra Spania.

Fastlandet i Norge har vært fri for rabies siden tidlig på 1800-tallet. Den dødelige sykdommen for dyr og mennesker forekommer i flere europeiske land, og konsekvenser ved innførsel av rabies til Norge kan være store.

Forskere advarer
Forskere ved Veterinærinstituttet advarer om faren for å få rabies til Norge. I juni 2015 ble deres funn publisert i det anerkjente britiske forskningstidsskriftet Veterinary Record. Våre forskere dokumenterer her at det er dårlig beskyttelse mot rabies blant gatehunder fra Øst-Europa importert til Norge.

— Dagens regelverk for transport av kjæledyr innen EØS gir en svak beskyttelse mot rabies ved import av gatehunder fra land med rabies, forklarer Siv Klevar, forsker ved Veterinærinstituttet og en av forfatterne bak artikkelen.

Artikkelen viser at over halvparten av 75 undersøkte gatehunder importert til Norge fra Øst-Europa, hovedsakelig Romania, ikke hadde beskyttelse mot rabies etter vaksinering i hjemlandet. Dette er en unormalt lav vaksinerespons, og funnene vekker bekymring internasjonalt.

Paula Boyden, veterinærdirektøren i «The Dogs Trust» i Storbritannia skriver i en leder i Veterinary Record at disse funnene er like aktuelle for britene der hundeimporten har økt med 78 prosent fra 2011 til 2013.

Les også:
Rabiesrisiko ved import av gatehund bekymrer internasjonalt

Mulige konsekvenser
Medisinprofessor Rolf Westin omtaler resultatene fra Veterinærinstituttet i en kronikk i Adresseavisa 8. juli i år.
«Artikkelen fra det norske Veterinærinstituttet bekrefter at over halvparten av disse hundene ikke har fått noen effektiv vaksinebeskyttelse mot rabies, enten fordi vaksinen har vært dårlig behandlet, eller at sertifikatene simpelthen er falske. Det betyr at vi før eller senere får en rabies-infisert hund inn i landet. Og hvis den hunden, når den blir syk etter noen uker, stikker avgårde og biter andre – som rabiate hunder nettopp gjør – da er løpet kjørt. I hvert fall hvis den biter en rev eller et annet rovdyr. Da er smitten løs, og vi leger må deretter behandle alle dyrebitt som om de kan overføre hundegalskap.»

Les også kronikken i Adresseavisa

Vær oppmerksom!
Veterinærinstituttet oppfordrer nordmenn til å være oppmerksomme på at all import av hund fra land med rabies kan være en potensiell risiko. Kjæledyr man finner på ferie kan være fristende å ta med seg hjem, men da bør en være klar over at en nylig vaksinasjon ikke nødvendigvis fjerner all risiko.

Forskerne ved Veterinærinstituttet har avdekket at hunder med papirer på vaksine likevel ofte ikke har effektiv vaksine. Vaksinasjon garanterer ei heller for at dyr som ble smittet før vaksinasjon ikke har med seg virus. Slike dyr kan utvikle klinisk rabies, vanligvis innen 6 måneder etter infeksjon. Dyr som er smittet før vaksinering, kan smitte videre til både dyr og mennesker ved bitt.

— For å hindre videre smitte med rabies, bør hundebitt følges opp, spesielt fra dyr som er innført for mindre enn 6 måneder siden fra land med rabies. Etter det er rabiesrisikoen minimal, sier forsker Helga Høgåsen.

— Hunden må følges opp i 10 dager etter bitt for å se om den viser tegn på rabies. Hvis ikke kan en puste lettet ut – spyttet inneholder virus kun i symptomperioden, eller like før. I mellomtiden bør lege kontaktes for å vurdere behandling av personer som er bitt. Hvis hunden avlives før det har gått 10 dager etter bitt, bør risikoen for rabies vurderes, sier hun.

 

Les også:
Veterinærinstituttets faktainformasjon om rabies

Del artikkel