I 2012 ble det påvist ESBL- produserende E. coli i 32,2 % av de undersøkte kyllingfiletene via overvåkingsprogrammet i NORM-VET (Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler) Resultatet samsvarer med forekomsten av ESBL-produserende E. coli hos slaktekylling. Bakteriene har mest sannsynlig kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge ved import av avlsdyr. Se oversikten over funn av ESBL i regi av overvåkingsprogrammet NORM-Vet.
ESBL-produserende E. coli i kyllingfilet kan overføres til mennesker på lik linje som Campylobacter. De generelle rådene som gjelder for forebygging av smitte med Campylobacter fra fjørfekjøtt, dvs. god kjøkkenhygiene og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet, vil også gjelde for ESBL-produserende E. coli.
I samarbeid med næringen og andre forskningsinstitusjoner har Veterinærinstituttet et forskningsprosjekt som skal se nærmere på problemstillingene rundt forekomsten av ESBL- produserende E. coli hos fjørfe.
- Du finner mer om ESBL-produserende E. coli, i Veterinærinstituttets faktaark
- Les råd om forebygging av matsmitte hos Matportalen
- Les Mattilsynets nettmelding om funn av ESBL/AmpC produserende E. coli i fjørfekjøtt
- Les Animalias nettmelding om Antibiotikaresistente bakterier i fjørfekjøtt
- Les mer om forskningsprosjektet 'Økende forekomst av antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden'
- Les mer om forekomst av antibiotikaresistente bakterier hos for, dyr, mat og mennesker i Norm/Norm-vet rapporten
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet