Ulovlig importert kjøtt og kjøttprodukter representerer den største faren for spredning av afrikansk svinepest til Norge. Viruset smitter ikke til mennesker og konsum av kjøtt representerer ingen helsefare for mennesker. Både ville og tamme svin angripes.
Afrikansk svinepest er de siste årene rapportert fra Georgia, Armenia, Aserbajdsjan og flere regioner i Russland. Det siste inkludert tre tilfeller i nærheten av St. Petersburg og nå to tilfeller i Murmansk. Det er reell fare for at sykdommen kan spres til nye områder i Russland.
Afrikansk svinepest spres ved kontakt mellom dyr, og ved at gris spiser kjøtt fra infiserte dyr. Smitten kan også spres via forurensede klær eller gjenstander. Viruset som forårsaker afrikansk svinepest, overlever i lang tid i infisert kjøtt. Flere av utbruddene i Kaukasus og Russland forklares ved at grisene er blitt fôret med infisert, ikke varmebehandlet matavfall. Åpen avfallsdeponering av døde griser eller rester av infisert kjøtt representerer også fare for smitte til villsvin.
Ulovlig innførsel av og fôring med infiserte kjøtt og kjøttprodukter representerer den største risikoen for introduksjon av smitte til norske svinebesetninger. I Norge er det generelt forbudt å fôre svin med kjøtt og kjøttprodukter, det er videre forbudt å innføre slike produkter fra land utenfor EU og fra områder i EU som har restriksjoner på grunn av smittsom dyresykdom. Dette forbudet gjelder også for små kvanta til eget bruk.
Det er viktig at alle svineprodusenter kjenner til og etterlever disse bestemmelsene. Det er spesielt grunn til å være årvåken når det gjelder utenlandske gårdsarbeidere og informere dem om forbudet mot å bringe med seg animalske produkter over grensa. En bør også være nøye med å overholde anbefalingene om at personer som har vært i kontakt med husdyr i andre land skal vente minst 48 timer før de kommer i kontakt med norske husdyr. Personer som kommer fra områder som har restriksjoner på grunn av alvorlig, smittsom dyresykdom, bør vente i 72 timer før de har kontakt med norske husdyr. I dagens situasjon bør dette gjøres gjeldende for hele Russland. Klær og sko som har vært brukt i husdyrhold i utlandet, skal vaskes ved minst 60 °C eller desinfiseres på annen måte før de brukes i norske besetninger.
Veterinærinstituttet vurderer per i dag risiko for introduksjon av smitte med afrikansk svinepest til Norge som lav, men en må være oppmerksomme på faren for at ulovlig importerte kjøttvarer kan bli gitt til svin.
Det er ingen vaksine mot sykdommen, og den bekjempes ved å slakte ned og destruere alle svin i smittede besetninger samt besetninger i omkringliggende områder.
Les også mer hos Mattilsynet
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium
fagansvarlig svinehelse
Hilde Sindre
forsker virologi