Søk i fotoarkivet

Her får du noen tips og råd om hvordan du kan søke i fotoarkivet.

1. Basic søk

Når du går inn på fotoarkivet (FotoWare), blir du møtt av søkefeltet på hjemmesiden, over arkivene. Her kan du søke etter filer basert på tittel, beskrivelse og nøkkelord og all annen informasjon som er lagt til filens metadata ved opplasting. 

Bilde 1.png

2. Utvidet søk

Utvidet søk lar deg lage enda mer spesifikke søk ved å bruke flere felt for å begrense resultatene. Her kan du differensiere søk på hvert enkelt felt. For eksempel, når du søker i Fotoarkivet ditt, kan det hende du kan søke etter fotograf, nøkkelord, tema eller type foto. Det er også mulig å begrense det utvidede søket ditt basert på mer tekniske aspekter ved en fil, med seksjonene Filattributter og Bildeattributter som tilbyr flere felt. Da kan du for eksempel søke opp bilder som er i landskap eller portrettformat.

Bilde 2.png

3. Smart foldere

Smart foldere er klikkbare mapper i et arkiv i FotoWare som utfører et avansert tilpasset søk. Disse gjør det mulig for å få enkel tilgang til komplekse søk uten å måtte forstå hvordan søkesyntaks fungerer. Disse er normalt konfigurert per arkiv, og kan også raskt endres hvis det er filer av spesiell interesse som skal vises frem.

4. Filtre

Filtre brukes i FotoWare for å hjelpe brukere med å finne spesifikt innhold uten å søke etter det. Hvis du velger flere filter innenfor samme liste vil man benytter OR mellom dem. Slik at man kan søke «Dyrehelse» eller «Dyrevelferd og få et sammensatt treff.

Hvis man velger flere filtre fra forskjellige lister benyttes «AND». Så man må ha treff i begge kategorier for å få frem en fil. For eksempel «Fiskehelse» og «Bergen» så må begge gi treff for at filen skal vises.

5. Søketips.

Man kan også gjøre avansert søk ved benytte forskjellige metoder.

  • Wildcard * - Ønsker du å søke for deler av et ord så kan man benytte * i begynnelsen eller slutten av ordet. For eksempel hvis man ønsker alle ord som starter med «anti» benytter man søkeord «anti*». Da vil man få søketreff både på filer som inneholder antibiotikaresistens og antibiotikaforbruk. 
  • Hvis du vil søke etter en eksakt setning, for eksempel et komplett navn, legger du frasen i anførselstegn. For eksempel "barack obama"
  • AND, OR, NOT

Ved hjelp av å benytte disse søkeordene kan man legge til ord i et søk, og det skal inneholde to ord, og begge må være tilstede ved å benytte AND. For eksempel «epler AND pærer» .

Du kan benytte NOT for få epler men ikke pærer «Epler NOT pærer»

Her finner du full detaljert liste over søkemuligheter er dokumenter på FotoWares dokumentasjonssider (Engelsk).