Unik kompetanse om resistens

Denne saken er eldre enn to år

-Verden kan lære om bekjempelse av antibiotikaresistens av noen av de gode eksemplene vi har fra Norge og den unike kompetansen vi har opparbeidet oss. Dette sa direktør Gaute Lenvik da han for Veterinærinstituttet innledet om antibiotikaresistens i miljøet og hvordan det kan bekjempes også i naturen på det nordiske ministermøtet 27. juni.

På møtet organisert av Landbruks- og matdepartementet i Ålesund stilte tre norske statsråder for å diskutere bekjempelse av antibiotikaresistens med nordiske kolleger og forskere. Sammen med ministrene Jon Georg Dale, Bent Høie og Per Sandberg var EUs kommisjonær for helse- og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og professor Dame Sally Davis, Chief Medical Officer i Storbritannia æresgjester.

Søk-og-ødelegg LA-MRSA

Veterinærinstituttet var representert med innlegg av både direktør Lenvik og av avdelingsdirektør Merete Hofshagen fra avdeling for dyrehelse og trygg mat. Hofshagen presenterte sammen med Petter Elstrøm fra Folkehelseinstituttet de norske erfaringene med husdyrassosierte gule stafylokokker.

Norge har med hell så langt stått fast på en kompromissløs såkalt «søk-og-ødelegg»-strategi for å hindre antibiotikaresistente bakterier LA-MRSA i å etablere seg i svinebesetninger i Norge. Formålet er å hindre av slike bakterier fra svinebesetninger overført til mennesker utvikler seg til å bli et folkehelseproblem. Bak denne strategien ligger samfunnsøkonomiske så vel som medisinske vurderinger. De norske erfaringene er ganske annerledes fra de danske som også ble presentert.

-Krever tiltak

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sa under sitt innlegg ved Nordisk ministerråd i Ålesund i dag at bruken av antibiotika må reduseres betydelig. Det kan ikke lenger være slik at veterinærer skal tjene penger på å skrive ut denne medisinen, slik praksisen er i mange land.

-Antibiotikaresistens er et av verdens største utfordringer, og vi må gjennomføre effektive tiltak for å redusere de dramatiske konsekvensene som misbruket av antibiotika fører til, sa Dale. Les statsråd Dale sin kronikk på det internasjonale nettstedet EURACTIV

Kjenner ikke grenser

I sitt innlegg viste Gaute Lenvik til overvåkning og forskning som viser forekomst av antibiotikaresistens i naturen gjennom utslipp i miljøet, gjennom smitte eller fordi det er naturlig forekommende. Blant eksemplene han gjengav var funn av resistente bakterier på rødrev og svalbardrein. Funn på Svalbard er konstantert sammenlignbare med resistensgener funnet i fjøfe fra Kina og svin fra Nederland.

-For å kunne bekjempe antibiotikaresistens, må vi samarbeide over grenser, grenser som miljømessig sett ikke eksisterer: For tungmetaller, som spres via elver og over hav, ser ingen grenser. Villdyr, som bærer multiresistente bakterier, ser ingen grenser. Og forskere, som søker ny kunnskap, ser ingen grenser, sa Lenvik og la til:

-Herr EU-kommissær, statsråder og kjære nordiske kolleger fra så vel private som offentlige institusjoner; la oss samarbeide! Bare slik har vi en sjanse til å vinne denne kampen. Og det er en kamp vi ikke har råd til å tape.

Se video med Gaute Lenviks innledning (starter på ca 80:49). 

Presentasjonen til Gaute Lenvik (PDF).
Presentasjonen til Merete Hofshagen (PDF). 

Let us collaborate! Only in this way will we have a chance to win this fight… a fight we simply cannot afford to lose.

Del artikkel