Unik fotoutstilling av ultranære, vakre bilder av insekter og småkryp

Denne saken er eldre enn to år

4. august - 3. september holder Veterinærinstituttet en åpen fotoutstilling på Rådhusplassen ned mot Aker Brygge i Oslo. Bildene viser utrolige detaljer av insektene som gir oss en ny forståelse av hvor sammensatte og viktige insekter og småkryp er. Alle bildene er tatt av Jannicke Wiik-Nilsen som er forsker ved Veterinærinstituttet.

Vet du at stikkemyggen har fjær på vingene, og at tuppen på snabelen ser ut som en gapende drage?

At vepsens brodd ligner en voldsom dolk, og at øynene til blomsterflua består av tusenvis av enkeltøyne?

Insektene og småkrypene i denne utstillingen lever i huset ditt eller like utenfor. Noen av dem er du avhengig av for å få mat, enkelte er ganske irriterende, og andre legger du kanskje knapt merke til.

Besøk utstillingen  i regi av Veterinærinstituttet og oppdag fascinerende detaljer og få ny innsikt i hvor sammensatte og vakre insektene og småkrypene vi omgir oss med er.

Fotograf er Jannicke Wiik-Nielsen som er forsker ved Veterinærinstituttet. Hun bruker et avansert mikroskop til å studere detaljer på småkryp og andre skapninger som vi ikke kan se med vårt blotte øye. Mikroskopet kalles skanning elektronmikroskop og kan forstørre flere hundre tusen ganger.

—Siden elektronmikroskopet bare kan ta bilder i svart hvitt, fargelegger jeg bildene for å fremheve småkrypenes fascinerende uttrykk og forunderlige detaljer. Jeg har preparert og fotografert småkrypene ved Imaging centre på NMBU og ved Elektron-mikroskopisk laboratorium (på Universitetet i Oslo, forteller hun.

Jannicke har vunnet flere fotopriser for bildene hun tar og vært med på utstillinger både i Norge og utland.

Bokutgivelse med tekster av anerkjente formidlere

Jannicke Wiik Nielsen med bok foto Mari M Press (14)justert_web.jpg
Jannicke Wiik-Nielsen viser frem boka "tett på Insekter og småkryp"  utgitt på Fontini forlag. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstituttet.

Hun har nylig utgitt boka «Tett på Insekter og Småkryp» sammen med biolog og professor Dag O. Hessen og journalist Ole Mathismoen og skrevet tekstene sammen med disse anerkjente formidlerne av naturkunnskap. Dette er en «coffee table»-bok og en faktabok for hele familien som pirrer nysgjerrighet hos både store og små. Utgitt på Fontini forlag og kan bestilles hos mange bokhandlere på nett.

 

Del artikkel