Undersøker død villaks i Enningdalselva (Berbyelva)

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet undersøker død villaks fra Enningdalselva (Berbyelva) ved Halden i Østfold.

Det var laksefiskere, som 23. mai rapporterte om observasjoner av syk fisk i elva, og at villaks som ble fanget var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.

Se videosnutt av en av villaksene som ble fanget i Enningdalselva, tatt av Eirik Rønning.

- Veterinærinstituttet har så langt mottatt fem villaks fra Enningdalselven til obduksjon og har tatt ut flere ulike prøver for å finne årsaken, sier Brit Tørud, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

Hun understreker at det er for tidlig å si noe om årsaken til at fisken blir syk og dør. – Vi har foreløpig ingen spesielle mistanker til hva årsaken eller årsakene kan være. Derfor kan vi heller ikke nå si noe om hvor lang tid det vil ta før vi vet noe mer, sier Tørud.

- Takket være rask reaksjon fra laksefiskere, så kom fisken raskt til Veterinærinstituttet, slik at vi fikk tatt ut prøver av nylig død fisk, sier Tørud.

Mattilsynet er varslet om den døde villaksen.

Enningdalselva er en 13 km lang elvestrekning mellom sjøen Bullaren i Sverige og Iddefjorden i Halden kommune. Elva, som er kjent som en god lakseelv blant fiskeinteresserte, ble åpnet for fiske natt til 24. mai 2019.

 

 

Del artikkel