Dette kommer frem i en artikkel i spalten «Vitenskapet» i et nytt nummer av magasinet Norsk Fiskeoppdrett, men i denne spalten bidrar Veterinærinstituttet med oppdatert kunnskap om fiskehelse. Appetitt tap hos laks er størst ved ikke-medikamentell avlusning og varigheten er aller lengst hos dyrene som gjennomgår termisk avlusning.
I termisk avlusing blir fisken overført til et varmt vannbad for at lusen skal slippe taket. Dette er dramatisk for laksen, avlusingen varer i omtrent 30 sekunder, så de fleste slipper unna den røffe behandlingen med livet i behold. Men det er lett å forstå at en temperatur som ville vært dødelig for laksen i løpet av få minutter, også vil påvirke laksen i ettertid. Å finne avlusningsmetoder som er mindre stressende for fisken bør først og fremst ha en dyrevelferdsmessig drivkraft, men vil også øke lønnsomheten i driften.
Artikkelen er skrevet av forskerne Cecilie Sviland Walde, Haakon Christopher Bakka og Britt Bang Jensen. Studien «How delousing affects the shortterm growth of Atlantic salmon (Salmo salar) – ScienceDirect», ble publisert i Aquaculture i 2022 av Cecilie Sviland Walde og medforfattere.