Stadig flere internasjonale oppgaver

Denne saken er eldre enn to år

Hilde Sindre ble nylig utnevnt til ekspert i Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE). Hun er en av mange ansatte ved Veterinærinstituttet som har fått internasjonalt ansvar.

Sindre har vært ansatt ved Veterinærinstituttet siden 2004, og er utnevnt til OIE-ekspert for infeksjon med salmonid alphavirus (SAV), vanligvis omtalt som pankreassykdom (PD).

Referanselaboratorium for flere fiskesykdommer

Veterinærinstituttet er OIE referanselaboratorium for ILA-virus, PD (SAV) og Gyrodactylus salaris med henholdsvis Knut Falk, Hilde Sindre og Haakon Hansen som godkjente OIE-eksperter. Oppgavene tillagt referansefunksjonene betinger at Veterinærinstituttet har egen forskningsaktivitet og er internasjonalt faglig i front på disse sykdommene, oppdaterer relevant kunnskap for OIE og kan bistå OIE og dets medlemsland med støtte og rådgivning.

Referanselaboratorium for CWD

Tidligere i år ble Veterinærinstituttet utnevnt til det tredje referanselaboratorium i verden og det første i Europa for Chronic Wasting Disease (CWD) eller skrantesyke. Seniorforsker Sylvie L. Benestad på seksjon for patologi er ansvarlig ekspert for det nye referanselaboratoriet. Veterinærinstituttet blir det eneste CWD referanselaboratorium i Europa. Referansefunksjonen innebærer at Veterinærinstituttet skal samarbeide med land i hele verden om å bekrefte diagnoser, utveksling av kunnskap innen diagnostikk, sykdomslære og epidemiologi.

Ekspertkomite for fiskehelse

Atle Lillehaug ved Veterinærinstituttet ble ved årets Generalforsamling i Paris i mai valgt til nytt medlem i fiskehelsekommisjonen i OIE. Dette er en sentral posisjon i OIEs arbeid med helse hos akvatisk dyr, og Atle følger opp en god tradisjon på VI hvor Tore Håstein og Brit Hjeltnes har vært henholdsvis president og medlem.

Lillehaug er en av seks eksperter som velges fra de ulike OIE-regionene til denne kommisjonen. Valgperioden er for tre år. Kommisjonen har som hovedoppgave å sikre at OIEs fiskehelsekode og -manual er aktuelle og vitenskapelig oppdatert, og framlegge saker og årsrapport for Generalforsamling. Kommisjonen møtes normalt to ganger årlig til saksgjennomgang. Dette er store og tunge møter som gjerne varer en uke.

OIE collaborating senter

Siden 2010 har Veterinærinstituttet sammen med Atlantic Veterinary College (U of Prince Edw Island) vært felles OIE Collaborating Center for Epidemiology and Risk Assessment for Aquatic Animal Diseases (ERAAAD).  Dette har bidratt til god kontakt mellom institusjonene og at vi har hatt flere gjensidige gjesteforskeropphold og samarbeidsprosjekter både på forskning og publisering. Senteret er det eneste I sitt slag innen akvakultur, og blir benyttet som fagstøtte i OIE generelt og til enkelte medlemsland.  Leder av dette senteret er Saraya Tavornpanich.

Nasjonale Focal Points

Ansatte ved Veterinærinstituttet er også utnevnt til såkalte Focal Points for OIE. Oppgavene omfatter å være nasjonal kunnskapskoordinator innen sitt ansvarsområde, dialog med myndighetene, datainnsamling og rapportering til OIE og å være kontaktpunkt for OIE i faglige spørsmål. Knut Madslien på Veterinærinstituttet er «National Focal Point on Wildlife» mens  Jorun Jarp er «National Focal Point on Veterinary Laboratories» i OIE.

Norge OIE-medlem siden 1947

OIE er sammen med Codex Alimentarius og International Plant Protection Convention internasjonale standardsettende organisasjoner, og er særskilt referert i SPS-avtalen under WTO. Norge har vært medlem av OIE siden 1947. Den til enhver tid sittende CVO (Chief Veterinary Office) i Mattilsynet er norsk delegat i OIE. CVO’ene har stemmerett og all formell kommunikasjon til OIE fra sine respektive land.

OIE skal blant annet gjennom sine internasjonale standarder sikre smittemessig trygg global handel med dyr og dyreprodukter, sikre åpenhet om global dyresykdomsstatus og samle inn, analysere og distribuere oppdatert vitenskapelig informasjon om dyresykdommer.

Her kan du lese mer om internasjonale referansefunksjoner og kontaktpersoner

Del artikkel