Søker folkeforskere for å finne resistent sopp i kompost

Muggsopp finnes over alt i naturen. For noen forårsaker de sykdom som trenger behandling. Resistens mot soppmidler er et økende problem. Forskere ønsker å finne ut om varmkomposten din inneholder resistent sopp, og trenger din hjelp.

Veterinærinstituttet leder forskningsprosjektet NavAzole. I den forbindelse er det ønsker forskerne å få tilsendt prøver for å analysere muggsoppen Aspergillus. Dette er viktig for å kartlegge forekomsten av soppmiddelresistens i Norge. Muggsopp finnes spesielt i jord hvor den bidrar med å bryte ned organiske materialer, som i kompost. De er derfor vanlige i nordmenns hager. Muggsoppen produserer sporer som lett sprer seg i luften.

Kan gi sykdom og utfordringer med matproduksjon

For de fleste av oss er sporene ufarlige, men hos personer med svekket immunforsvar kan de forårsake sykdom. Virksomme soppmidler er derfor viktige i behandling av sykdom hos dyr og mennesker, og for å sikre nok og trygg mat.

– Det er foreløpig ikke tegn til at det er omfattende resistens i Norge, selv vi ser dette i flere andre land. Vi søker folk fra hele landet til å bidra med dette prosjektet som kan gi bedre kunnskap om status, sier masterstudent Marte Mølmann Kåråsen.

Registrerer deg som folkeforsker i skjemaet under, og du vil få tilsendt en pakke som inneholder det du trenger av materiell og instrukser for å ta prøven fra varmkomposten. Kompostprøven returneres deretter kostnadsfritt tilbake til Veterinærinstituttet.

Omfattende bruk

Soppmiddelresistens oppstår som følge av omfattende og langvarig bruk av soppmidler. Muggsopp med fordelaktige mutasjoner i DNA vil overleve soppmiddelet- og spre seg videre. Soppmidler brukes i stor grad ved behandling infeksjoner, men også blant annet til konservering av frukt og blomsterløk, samt som vekstregulator for planter.

Vi setter pris på deres bidrag!

Registrer deg som folkeforsker her.

Les mer om NavAzole-prosjektet.

Kontaktperson:

Del artikkel