Skal undersøke hvordan klimaendringer påvirker smittestoffer i Arktis

Denne saken er eldre enn to år

Forsker og veterinær Ingebjørg H. Nymo er oppnevnt som medlem av en nyopprettet ekspertgruppe. Gruppen skal på vegne av Arktisk råd undersøke hvordan klimaendringer påvirker forekomsten av smittestoffer i Arktis.

 - Målet med ekspertgruppens arbeid er undersøke statusen for klimasensitive smittestoffer i Arktis. Arbeidet skal legges fram for Arktisk Råd og de arktiske regjeringene ved det arktiske ministermøtet i 2023, forteller Ingebjørg H. Nymo. 

Hun arbeider til daglig som forsker i Tromsø tilknyttet forskningsgruppe dyrehelse og mattrygghet i Veterinærinstituttet.  

Arbeidet til ekspertgruppen koordineres av Det Arktiske miljøovervåkningsprogrammet (AMAP) , som er en av flere arbeidsgrupper i Arktisk råd. Arktisk råd er det eneste politiske samarbeidsorgan på regjeringsnivå som fokuserer på den polare delen av nordområdene. I tillegg deltar representanter for arktiske urfolk i rådet. Rådets mandat er å bidra til bærekraftig utvikling og beskyttelse av miljøet i Arktis.  

I spalten Faglig snakka i Nationen skriver Ingebjørg om risiko for sterkere utbredelse eksisterende og nye smittestoffer i nordområdene som følger med et varmere klima. Hun beskriver her flere sentrale problemstillinger i arbeidet fra 2021 til 2023 til den tverrfaglige ekspertgruppen.  

 

Del artikkel