Salmonellautbrudd anses som over

Oppklaringsarbeidet av utbruddet med Salmonella Napoli som ble oppdaget i oktober er avsluttet. Bakterien er ikke blitt påvist siden slutten av september. Smittekilden er fortsatt ukjent.

Folkehelseinstituttet oppdaget i begynnelsen av oktober i år et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien Salmonella Napoli. Totalt ble det påvist syv tilfeller med Salmonella Napoli som kunne knyttes til utbruddet. De smittede personene ble syke fra slutten av august til slutten av september 2023. De var i ulike aldre mellom 6 og 66, og det var fire kvinner og tre menn bosatt i seks ulike fylker: Vestfold og Telemark, Oslo, Rogaland, Agder, Innlandet og Viken. Fire av de smittede ble innlagt på sykehus.

Folkehelseinstituttet startet smittesporing i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Alle pasientene ble intervjuet av Mattilsynet i forbindelse med arbeidet.

Intervjuundersøkelsene og sporingsarbeidet utført av Mattilsynet rettet mistanke mot importerte bladgrønnsaker som smittekilde, men mistanken har ikke blitt bekreftet. Utbruddsoppklaringsarbeidet er nå avsluttet da det ikke har vært flere sykdomstilfeller.  

Salmonellainfeksjon (salmonellose) skyldes bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat og en infeksjon med bakterien går vanligvis over av seg selv uten behandling. Salmonella Napoli er en sjelden serovariant av Salmonella i Europa. Denne varianten har vært påvist i Norge tidligere, men bare som enkelttilfelle.

Les mer hos Folkehelseinstituttet her.

Del artikkel