Salmonellasmitte trolig fra restaurant på Gardermoen

Denne saken er eldre enn to år

Årsaken til at flere personer over hele landet har blitt syke av en sjelden salmonellatype, er ifølge Mattilsynet med stor sannsynlighet at de har besøkt restauranten Joe & The Juice på Oslo Lufthavn Gardermoen. Mattilsynet har tatt ut prøver fra spisestedet, som Veterinærinstituttet nå analyserer.

Ifølge Mattilsynet, så er pasientene bosatt over hele landet, men at hvert fall syv av åtte som har blitt syke har vært på Oslo Lufthavn og handlet produkter hos Joe & The Juice.  Mattilsynet har derfor en sterk mistanke at dette var årsaken, uten at de noen gang kan si dette helt sikkert. Årsaken til at kundene ble syke er heller ikke nødvendigvis en svikt i rutinene hos restauranten, men at restauranten kan ha brukt råvarer som allerede var smittet med salmonella. Det er det eksempler på at har skjedd tidligere.

Mattilsynet tok før helgen ut prøver ved Joe & The Juice på Oslo Lufthavn Gardermoen, som nå er sendt til Veterinærinstituttet for analyse. I slike saker er det ikke alltid man kan finne smittekilden.

Det er ifølge Mattilsynet ikke meldt om nye sykdomstilfeller de siste ukene, og de tror derfor at det ikke er fare for at flere kan bli smittet. Virksomheten har gjort flere tiltak, som å vaske ned lokalene, og samarbeider med Mattilsynet.

Folkehelseinstituttet varslet i forrige at de hadde registrert flere personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Alle var antatt smittet i Norge. I samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten, satte Folkehelseinstituttet i gang et arbeid med å kartlegge om pasientene kunne ha en felles smittekilde. 

Se nettmelding fra Folkehelseinstituttet.

Se nettmelding fra Mattilsynet. 

Del artikkel