Pukkellaksen begynner å gå inn i fellen i Tanaelva

Det er nå fanget over 600 pukkellaks i fiskesperren i Tanaelva og det går stadig ny fisk inn. Sperren hindrer oppvandrende pukkellaks i å passere. Det forventes å bli tatt ut større mengder av pukkellaks i Tana denne uken.

-Det har vært nødvendig å gjøre noen justeringer på såkalt kalv, en trakt som fisken svømmer inn i gjennom, men ikke kan svømme utav, og sluse som skal føre fisken inn i fangstkammeret. Nå ser det ut til at fisken begynner å gå opp for alvor, men vi gjør stadig utbedringer. Vi har slaktet over 600 pukkellaks og vi forventer at det går opp en del denne uken som vi kan slakte, sier Roar Sandodden fra Veterinærinstituttet som leder prosjektet med å konstruere sperren.

Tana er Norges nest lengste elv og er regnet som verdens viktigste lakseelv for vår Atlanterhavslaks. Aldri før har det vært konstruert en tilsvarende sperre av slike dimensjoner i Norge. Selve fangstinnretningen og utstyr for å sortere ut og avlive pukkellaks er plassert på en flåte ute i elva. Ved hjelp av videoovervåking og et slusesystem med flere muligheter for sortering på blant annet størrelse skal pukkellaksen tas ut, og den atlantiske laksen blir sluppet videre.

Del artikkel