Podcast: Veterinærinstituttet med på jakten på koronavirusets opprinnelse

- Det blir litt som Sherlock Holmes som skal finne ut hvor koronaviruset kommet fra, sier direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet Carlos das Neves. Han er blant 12 internasjonale eksperter som det vitenskapelige tidsskriftet Lancet har oppnevnt til å studere opprinnelsen til SARS-COV-2. 

I denne episoden av Veterinærinstituttets podcast, VETPodden, snakker vi med Carlos das Neves om hvordan Norge skal bidra til jakten på opprinnelsen av koronaviruset og hvordan et internasjonalt samarbeid skal bidra til å hindre pandemier tilsvarende Covid-19 i fremtiden.

Skal finne ut hva har skjedd og hvordan

Carlos das Neves vil være norsk representant og skal ha fokus først og fremst på temaer knyttet til dyrehelse og én helse som omhandler den gjensidige avhengigheten mellom helse for mennesker, dyr og miljøet vårt.

Carlos das Neves_20201125_Foto Bryndis Holm_2_edited uten slips – Kopi.jpg
Carlos das Neves, direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet. Foto: Bryndis Holm

–Veterinærinstituttet har i hele sin historie aktivt støttet opp om én helse som tilnærming for å forstå fellesutfordringene som dyr, mennesker og miljø møter. Mens vi globalt bekjemper en av de største pandemiene i moderne tid, er det viktig at vi sammen kan oppsummere hva som skjedde og hvordan. Dette er viktig for å sikre at vi alle er bedre stillet i framtiden til å hindre tilsvarende hendelser, forklarer das Neves.

Det er viktig å finne kilden til koronaviruset. Det dreier seg om ett virus som mest sannsynlig oppsto fra et dyr, har spredt seg til mennesker og herjer nå rundt i hele verden. Men det store spørsmålet er hva som har skjedd med dette viruset og hvordan har det endret seg til å plutselig bli farlig for mennesker. Og er andre dyr eventuelt også involvert?

Vil forhindre den neste pandemien

- Vi søker å forstå hvordan covid-19 dukket opp og ble spredd. Hvis vi forstår hvorfor og hvordan denne pandemien startet, kan vi bidra til å forhindre den neste pandemien, forteller das Neves.

Her finner du alle episoder i VETPodden.

Del artikkel