Podcast: Ringorm hos storfe, luksusvesker og sportsbiler

Denne saken er eldre enn to år

Visste du at huden til norsk storfe brukes i Gucci vesker og luksuriøse sportsbiler? Det skyldes at Norge ikke har hatt ringorm og det er lite skader på storfe i Norge. Ringormutbrudd i Rogaland gjør nå bøndene urolige for at dette kan få økonomiske konsekvenser.

Dette er tema i en ny episode i Veterinærinstituttets VETpodden og gjesten denne gangen er Arvid Reiersen som leder instituttets nasjonale kompetansesenter for produksjonsdyr. Men hva slags sykdom er ringorm?

Ikke en orm

-Ringorm er en snikende hudsykdom som vi ikke ønsker å ha i Norge. Det er en alvorlig zoonosesykdom som kan smitte til mennesker og gi tydelige symptomer, sier Reiersen

-Konsekvensene av å få ringorm inn i besetningene er svært stor og det må gjennomføres omfattende og kostbare tiltak for å bli kvitt smitten. Ringorm er ikke en orm, slik man kunne trodd på grunn av navnet. Når man tar på flekkene på dyrene, så kjenner man ingen orm inni der. Ringorm er en soppsykdom som lager en flekk som vokser dypt ned i huden og skader huden. Midt inni så begynner hud og hår å bli normal igjen, og derfor blir den ringformet. Så det er årsaken til at den er kalt ringorm, forteller han.

Ikke farlig for mennesker

Mennesker blir ikke veldig syk om vi blir smittet med ringorm.

-Det kan bli ubehagelig og gir utslett, kløe og væskende sår som blir større og større. Så kommer det også litt an på hvor mennesker blir smittet av ringorm. Det er for eksempel veldig ubehagelig hvis man får dette i ansiktet, sier Reiersen.

Eksklusiv eksportvare

Norsk storfehud har stor verdi og har vesentlig økonomisk betydning for norske bønder. Verdens fremste luksusmerker sverger til norske dyr og store merkenavn som Gucci, Prada og Louis Vuitton ønsker mer av norsk skinn.

-Norge har et fantastisk godt rykte i verden for å ha storfehuder av god kvalitet. Når noen skal kjøpe seg Gucci veske eller en Porche med skinn interiør, så er det norsk storfehud som brukes. Det er fordi vi ikke har hatt ringorm og det er ingen piggtråd og lite skader på skinnet. Storfehuden i Norge er veldig god og derfor lett å selge den. Det kan være en vesentlig del av oppgjøret til bøndene og det er derfor viktig å beholde den gode kvaliteten på norsk storfehud, understreker Reiersen.

Tiltak for å bli kvitt ringorm i Rogaland

Det har vært ringormutbrudd i Rogaland de siste tre årene og det er satt ekstra tiltak for å bli kvitt sykdommen.

-I den første fasen av utbruddet var det fokus på å oppdage sykdommen. Det vil si å gjøre bøndene oppmerksomme på symptomene og ta kontakt med Mattilsynet eller egen veterinær for å ta prøver. Så har man analysert prøvene for å finne ut av om det er en ringorm på storfe eller en annen type ringorm som ikke er så alvorlig. Dersom det er den storfe ringormen som vi er redd for, så blir det satt i gang omfattende tiltak. Det første som skjer da er at Mattilsynet pålegger restriksjoner og bøndene får ikke lov til å selge sine dyr. Hensikten er å fryse situasjonen slik at smitten ikke kommer videre. Det neste som skjer er at alle dyr blir vaksinert og da blir det slutt på produksjon av ny smitte og dyrene blir immune. I neste omgang må man vaske alle dyr og husdyrrom grundig for å bli kvitt smitten på gården, sier Reiersen.

Hør hele episoden her.

→ Her finner du alle episoder i VETPodden.

Del artikkel