Podcast: Hunder på Svalbard kan være bærer av en ubehagelig overraskelse

Denne saken er eldre enn to år

Menneskets beste venn kan skjule en farlig parasitt, som du ikke ønsker å bli smittet av. Parasitten er mikroskopisk og potensielt dødelig. Heldigvis er ikke parasitten påvist på fastlands-Norge. Det betyr at hundeeiere, spesielt i Norge, har et stort ansvar.     

Parasitten revens dvergbendelorm, også kalt Echinococcus multilocularis, er temaet for den nyeste episoden av Veterinærinstituttets podcast, Vetpodden. I denne episoden møter du veterinær og parasittforsker Rebecca Davidson, som også er sivil ekspert på området zoonoser og dyrehelse for NATO .

Davidsson jobber til daglig på Veterinærinstituttets kontorer i Tromsø. Her arbeider hun med veterinærdiagnostikk, patologi og mikrobiologi.

Kan være dødelig

- Om mennesker blir smittet kan parasitten, på fagspråket kalt Echinococcus multilocularis, forårsake væskefylte cyster på indre organer som lever. Parasitten kan oppføre seg som ondartet leverkreft, sier parasittforskeren alvorlig.

Fra et menneske blir smittet kan det ta 5 – 10 år før man utvikler symptomer.

Heldigvis finnes det behandlingsmuligheter, for uten behandling er parasitten 90 % dødelig, understreker Davidson.

Les mer om revens dvergbendelorm her.

Hardbarket parasitt

- Parasitten er 2 – 4 millimeter lang og finnes i tarmen til hundedyr, hovedsakelig rødrev og fjellrev. Men parasitten kan også smitte hunder. Rev og hund blir ikke syke og merker knapt at de er smittet av parasitten, forteller Davidson.

Rev eller hund får parasitten i seg ved å spise mus som er smittet av parasitten. I tarmen på hundedyrene skiller parasitten ut egg som kommer ut i miljøet via avføringen. Eggene er motstandsdyktige og godt tilpasset arktiske strøk.

- Eggene tåler godt frost, og for å drepe eggene må vi fryse de ned til -80 grader i 48 timer, forteller hun.

Folkeforskning

På Svalbard samarbeider Davidson blant annet med Norsk Polarinstitutt og Svalbard Dyresykehus AS for å kartlegge spredningen av Revens dvergbendelorm på Svalbard. Kartleggingen er en del av et større EU-prosjekt.  

- Prosjektet er kalt MeMe og har som mål å harmonisere og utvikle diagnostiske metoder for revens og hundens dvergbendelorm i hele Europa. Fordi vi ikke har revens dvergbendelorm på fastlands-Norge har vi valgt å kartlegge utbredelsen av parasitten på Svalbard.

Forskerne har i tillegg til rev undersøkt østmarkmus og avføringsprøver fra hund. Mus og prøvende fra hund er samlet inn med hjelp fra Svalbards befolkning.

- Prøvene er sendt inn til Veterinærinstituttet. Vi har fått resultatet fra revene, mens vi holder på å undersøke prøver fra mus og hund, forteller hun.

Av 200 rever som ble undersøkt hadde fem parasitter i tarmen. En av revene hadde opptil 80 000 voksne parasitter i tarmen.

- Hver parasitt produserer mange egg, så miljøsmitten blir stor selv om få rever er smittet.

Viktig med håndvask

Det er mange som har hund på Svalbard. Er det grunn til bekymring med tanke på revens dvergbendelorm?

- Selv om miljøet er forurenset meg egg, blir hunden smittet ved å spise smågnagere som østmarkmus. Og spiser hunden smittet mus, vil de i likhet med rev skille ut parasittegg i avføringen.

Om hunden er smittet vil eggene til parasitten komme inn i menneskets nærmiljø. Og eggene er usynlige for det blotte øyet.

- Det er disse eggene som er smittsomme for oss mennesker. Vi kan få eggene i oss fra miljøet eller ved å klappe en hund som har egg i pelsen.  

Hva kan man gjøre for å hindre smitte?

- Det er som vi har lært under koronaepidemien, det er viktig å vaske hendene. Håndsprit dreper dessverre ikke eggene, understreker Davidson.

I tillegg er det viktig, ifølge parasittforskeren, at hunder som er i områder hvor parasitten forekommer får en regelmessig ormekur.

- Dette er viktig for å hindre smitte til mennesket. Spesielt om du vet at hunden din spiser mus.

Smitte i Europeiske land

Parasitten har sitt kjerneområde i Sentral-Europa som fjellområdene i Sveits, Frankrike og Tyskland. Her bruker parasitten bruker smågnagere som markmus som mellomvert, og rødrev som hovedvert.

- Fra begrensende studer ser vi at opptil 40% av revene være infiserte. Vi har sett at parasitten har spredt seg, fra Nederland til de Baltiske stater.

Norge er en av de få land i Europa som regnes som fri for parasitten.

-Samtidig er vi sårbare fordi parasitten er påvist hos rødrev i Sverige og Danmark. Derfor har vi et regelverk som krever at alle hunder som reiser inn i Norge er behandlet for parasitten mellom 24 og 120 timer før innreise i Norge.

Hun understreker at behandlingen må ha vært gjennomført av en veterinær og hundepasset må være stemplet.

- Vi har også et årlig overvåkningsprogram på rødrev i Norge hvor jegere sender inn avføringsprøver fra jaktet rødrev. Prøvene kommer inn fra hele landet, og vi undersøker prøvene for parasitten, forklarer Davidson og legger til:

- Dette er noe som vi må gjøre for å beholde fristatusen i Norge.

Hør hele episoden her: 

Del artikkel