Podcast: Harepest - pass på hunden din på jakt

En ny harepestsesong er i gang i Norge. Harepest, også kalt tularemi, er en alvorlig sykdom som kan forårsake død hos hare. Harepest kan også smitte over til andre smågnagere, pattedyr og mennesker og forårsake sykdom. Påvisning av tularemi hos hare gir grunn til å være på vakt mot sykdommen, og er et varsel om at bakterien finnes i området.

-Er du mye ute i naturen og har kjæledyr, bør du være ekstra oppmerksom for å unngå smitte i områder hvor sykdommen er påvist. Hunder bør unngå direkte kontakt med eller å snuse på døde harer eller smågnagere, forteller vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet Malin Rokseth Reiten. Hun er gjest i en ny episode av VETpodden der dette er tema.

Kan smitte fra drikkevann

Smitte kan også skje via drikkevann, for eksempel dersom døde mus eller andre smågnagere infiserer brønner, bekker og andre vannkilder.

-Når det er mange smågnagere i naturen, såkalte gnagerår, bør man være ekstra forsiktig med å drikke vann direkte fra naturen, sier hun.

Det er i løpet av august og så langt i september i år påvist harepest i flere kommuner i Norge. Alle kommunene er foreløpig på Østlandsområdet.

Sykdommen, som oftest forekommer på sensommeren og høsten, skyldes infeksjon med bakterien Francisella tularensis. Bakterien forekommer i miljøet omkring oss, og oppblomstring av bakterien skjer når miljøforholdene er gode. Harepestsesongen er vanligvis over når frosten kommer.

Kan smitte over til mennesker

Harepest er en infeksjonssykdom som kan overføres fra dyr til mennesker, men gir vanligvis et forholdsvis mildt sykdomsbilde hos mennesker. Ofte skjer det via drikkevann, men smitte kan også skje ved at man puster inn støv forurenset av syke dyr eller deres avføring, for eksempel ved stabling av ved eller feiing av muselort. For nærmere informasjon om smitte til mennesker, se Folkehelseinstituttets nettsider.

- Ikke ta på en syk eller død hare. Finner du en død eller syk hare, ta kontakt med det lokale Mattilsynet, som gir råd om hvordan dyret skal håndteres videre. Man bør heller ikke drikke vann fra bekker eller andre usikre vannkilder i området, sier Reiten.

Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet avgjøre om haren skal sendes til Veterinærinstituttet for undersøkelse.

Kjæledyr og husdyr er mindre mottakelige for harepest. Men hunder som kommer i nærkontakt med harer kan bli syke. Hunder som smittes kan få uspesifikke sykdomstegn som inkluderer feber, slapphet og nedsatt matlyst. De fleste vil ikke bli alvorlig syke og sykdomstegnene går som regel over i løpet av få dager. Noen individer kan likevel behøve behandling hos veterinær.

Ta forhåndsregler i jaktsesongen

-Det er mange som i disse tider går på tur eller på jakt med hundene sine, og hundene kan være utsatt for smitte om de kommer i kontakt med syke dyr eller drikker kontaminert vann fra brønner og bekker. Hundeiere bør ta noen forhåndsregler, særlig hvis de er i områder der man har påvist smitte, og være obs på at hvis hunden er løs så kan den finne og snuse på døde dyr, sier Reiten.

Hør på hele podcasten her: 

Du finner alle episodene i VETpodden her.

Del artikkel